Antena 3 CNN Externe A murit cântărețul Johnny Hallyday

A murit cântărețul Johnny Hallyday

A murit cântărețul Johnny Hallyday
06 Dec 2017   •   08:04

Johnny Hallyday, considerat părintele rock and rollului francez, a murit marţi noapte la Paris la 74 de ani, victimă a unui cancer de plămâni, de care anunţase el însuşi că suferă în martie anul trecut, relatează EFE. 

Decesul a avut loc în casa lui din Marnes-la-Coquette, din vestul Parisului, unde fusese adus după ce petrecuse şase zile internat într-o clinică, potrivit unui comunicat publicat de soţia sa, Laeticia. 

Pe numele său real Jean-Philippe Léo Smet, el s-a născut la Paris în Franţa ocupată a anului 1943. Fiul unui top model Huguette Clerc şi al artistului belgian de 'music-hall' Léon Smet, el a locuit la Londra cu mătuşa şi soţul acesteia, un artist de variete de la care şi-a luat numele artistic. 

Cunoscut drept "Elvis francezul", în Franţa Johnny Hallyday a fost mereu comparat cu Elvis Presley. 


A fost tocmai piesa 'Loving you', a mult admiratului său Presley, cea care l-a determinat să devină cântăreţ şi să cânte în cluburile de noapte. Deşi pe atunci nimeni nu miza pe tânărul cu privire impresionantă şi ochi albaştri, în 1960 el a lansat primul său single şi album, 'Hello Johnny'. 

Un an mai târziu lansa primul său succes discografic, o versiune franceză a 'Let's Twist Again', intitulată 'Viens danser le twist', care a devenit disc de aur. Începând de atunci el şi-a consolidat popularitatea preluând piese clasice de rock and roll. La sfârşitul anilor 60 el a lansat albumele 'Jeune Homme, Riviere... Ouvre ton Lit y Vie'. 

Hallyday, părintele rock and roll francez şi al twistului în cei peste 50 de ani de carieră şi 900 de cântece, a devenit o mare stea cu peste 100 de milioane de discuri vândute din cele 46 de albume de studio, 25 de albume live, opt filme şi 18 discuri de platină. 

Printre hiturile sale figurează 'Rester vivant', 'O Carole' o 'Noir c'est noir, versiunea franceză a 'Black is black' a formaţiei Los Bravos. Dar şi 'Au Café de l'Avenir', 'Oh! ma jolie Sarah', 'Gabrielle', 'La fille de l'été dernier', 'Allumer le feu' sau clasicele 'Mystery Train' şi 'Blue Suede Shoes'. 

De la concertele sale nu lipseau piesele devenite un imn al generaţiilor precum 'Requiem pour un fou', 'Ma gueule'; 'L'Idole des jeunes'; 'Que je t'aime'; liricul 'J'ai pleuré sur ma guitare', sau piesele pop 'Quelque chose de Tennessee'. 

Dintre cântecele sale country se evidenţiază 'De l'amour' iar printre ultimele sale producţii figurează balada 'Seul', şi 'Le pénitencier', un cântec emblematic al carierei sae înregistrat în 1964, care este o adaptare în franceză a piesei americane de folk 'The House of the Rising Sun', popularizat de grupul The Animals. 

Hallyday a avut o sănătate fragilă agravată de excesele de alcool, droguri şi tutu. În decembrie 2009 a fost spitalizat în SUA şi i-a fost indusă coma pentru a fi tratat de o gravă problemă respiratorie. Iar în martie 2017, el dezvăluia la 73 de ani că suferă de cancer la plămâni. La 17 noiembrie 2017, el a fost internat de urgenţă pentru o insuficienţă respiratorie şi a fost supus unei noi şedinţe de chimioterapie. 

Cel mai faimos rocker francez al tuturor timpurilor a cântat în duet cântăreaţa italiană Laura Pausini în 2006 piesele "La loi du silence" şi "Come Il Sole All'improvviso", iar în 2008 a colaborat cu artistul spaniol Loquillo la albumul său Balmoral, la piesa "Cruzando el paraíso". 

Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat 'Johnny-Imperator', cum l-a supranumit ziarul 'Le Monde' a devenit iubit de generaţii întregi de francezi cu care a împărţit pe lângă cântecele sale şi coborârile sale în infern. 

Hallyday a fost căsătorit prima dată cu cântăreaţa franceză Sylvie Vartan, în 1965, mamă a fiului său David Hallyday, cu care a format, până la despărţirea sa în 1980, un cuplu la modă.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Horoscop 4 octombrie 2023. Gemenii pot muta munții din loc
x close