Antena 3 CNN Externe Încă un guvern se pregăteşte de guvernat

Încă un guvern se pregăteşte de guvernat

Încă un guvern se pregăteşte de guvernat
28 Iun 2015   •   11:36

Noul premier liberal danez Lars Lokke Rasmussen a anunțat duminică componența guvernului său, relatează DPA., preluată de Agepres.

Vicepreședintele partidului Venstre al lui Rasmussen, Kristian Jensen, este noul ministru de externe, în timp ce Ministerul de Finanțe va fi condus de Claus Hjort Frederiksen, funcție pe care a mai deținut-o în fostul guvern condus de Rasmussen în perioada 2009-2011. Rasmussen nu a reușit să formeze un guvern de coaliție cu celălalte partide de centru-dreapta, care sunt reprezentate în
Parlamentul de 179 de locuri în urma scrutinului legislativ din 18 iunie, și, prin urmare, a anunțat sâmbătă că Venstre va guverna singur.

Partidul Venstre, care domină tradițional guvernele de dreapta din Danemarca, s-a clasat pe poziția a treia la legislativele din 18 iunie, cu 19,5% din voturi, în urma social-democraților (26,3%) și a Partidului Popular Danez (DF, 21,1%).

Desemnat de regina Margrethe a II-a să formeze guvernul, Rasmussen a încercat inițial să ajungă la o înțelegere cu acest din urmă partid. Campania electorală a arătat însă punctele de vedere diferite ale celor două formațiuni, în special legate de politica economică, liberalii dorind înghețarea cheltuielilor publice, în timp ce DF revendică un discurs social.

În urma rezultatului istoric obținut pe 18 iunie, euroscepticii din DF au avut ocazia de a intra pentru prima dată la guvernare, dar au respins o serie de compromisuri dificile alături de partide mai favorabile integrării europene.

Partidul Popular Danez a afirmat că nu dorește să guverneze, iar partidele de stânga nu au putut asigura o majoritate, ceea ce l-a făcut pe fostul premier Helle Thorning-Schmidt, liderul social-democraților, să-și recunoască înfrângerea în fața lui Rasmussen, potrivit Agerpres.



×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close