Antena 3 CNN Externe Incendii uriaşe de vegetaţie în Siberia, din cauza caniculei

Incendii uriaşe de vegetaţie în Siberia, din cauza caniculei

Canicula care afectează Rusia produce și primele efecte masive de mediu. Noi incendii forestiere de proporții afectează estul Siberiei.

Incendii uriaşe de vegetaţie în Siberia, din cauza caniculei
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    27 Iun 2021   •   10:27

Pompierii ruşi acţionează pentru a ţine sub control mai multe focare. Deşi focul e departe de zone locuite, autorităţile monitorizează atent direcţia coloanelor uriaşe de fum degajate de incendii.

Potrivit activiştilor de mediu, în fiecare an se pot produce până la 27.000 de incendii de vegetaţie, din cauza secetei şi a caniculei.   

Rusia se confruntă cu un val de căldură. Temperatura în Moscova a ajuns la 34,7% grade Celsius săptămâna aceasta, fiind egalat un record vechi de 120 de ani, a anunţat serviciul rus de meteorologie.   

Într-un mic sat la nord de cercul polar, Saskylah, temperatura solului a atins 31,9 grade Celsius. Aceasta este cea mai mare temperatură din ultimii 85 de ani.

Într-un alt oraș Verkhoyansk, temperatura a atins un vârf de 118F (48C). Este cea mai mare temperatură înregistrată deasupra cercului arctic, de când au început să fie făcute măsurători. Toată regiunea se confruntă cu o caniculă persistentă de câteva zile.

Verkhoyansk este cel mai rece loc de pe Pământ, aici fiind înregistrate temperaturi de până la -67,8C. Locuitorii sunt extrem de îngrijorați pentru că până acum temperaturile în luna iunie nu depășeau 16 grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, fenomenul reprezintă unul dintre efectele generate de schimbările climatice. Potrivit multor oameni de ştiinţă, Rusia - în special Siberia şi Arctica - se numără printre cele mai expuse zone din lume în faţa schimbărilor climatice.   

Rusia a înregistrat în ultimii ani mai multe recorduri de căldură, precum şi incendii uriaşe şi neobişnuite.   

În iunie 2020, Rusia a raportat dincolo de cercul arctic o temperatură de 38 de grade Celsius la Verhoiansk, cea mai mare valoare înregistrată vreodată de la începutul măsurătorilor meteorologice ruseşti în acea regiune.

×
Subiecte în articol: Siberia incendii canicula
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close