Antena 3 CNN Externe Incendiile de pădure din Portugalia se intensifică. Mai multe sate au fost evacuate

Incendiile de pădure din Portugalia se intensifică. Mai multe sate au fost evacuate

Incendiile de pădure din Portugalia se intensifică. Mai multe sate au fost evacuate
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    29 Aug 2013   •   17:06

Incendiile de pădure s-au intensificat joi în Portugalia, ameninţând mai multe localităţi, care au fost evacuate din cauza avansării flăcărilor, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit Protecţiei Civile, 1.400 de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta împotriva flăcărilor, întreţinute de puternicele rafale de vânt.

„Situaţia s-a înrăutăţit. Trebuie să evităm cu orice preţ ca flăcările să ajungă la sate”, a declarat Miguel Cruz, purtătorul de cuvânt al Protecţiei Civile.

Cel mai puternic incendiu a izbucnit în lanţul montan Caramulo, în centrul ţării, unde flăcările de câţiva metri înălţime devastează o pădure de pini.

Împotriva focului luptă 425 de pompieri, cu ajutorul a 127 de vehicule, un elicopter şi două avioane Canadair franceze, trimise săptămâna trecută în Portugalia la cererea Lisabonei.

Cinci sate din această zonă au fost evacuate în cursul nopţii de miercuri spre joi, autorităţile precizând că, deocamdată, nu au informaţii în privinţa numărului de case arse.

Mai la nord, în parcul natural Alvao, circa 320 de pompieri ajutaţi de două avioane şi două elicoptere luptă împotriva unui incendiu care a devastat aproape 2.000 de hectare de pini, potrivit primarului din Mondim de Basto, Humberto Cerquiera.

Edilul a spus că incendiile au  consecinţele negative pentru industria extracţiei de răşină de pin şi pentru turism.

Săptămâna trecută, un incendiu masiv în munţii Caramulo a dus la moartea a doi tineri pompieri, ridicând la patru numărul pompierilor ucişi luna aceasta.

Incendiile de pădure, care s-au intensificat miercuri după-amiază după o scurtă perioadă de acalmie, nu au lăsat niciun răgaz pompierilor în cursul nopţii, din cauza „rafalelor de vânt foarte puternice, care băteau cu peste 50 km/h, mărind viteza de propagare”, a mai afirmat Miguel Cruz.

×
Subiecte în articol: Portugalia incendii pompieri
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close