Antena 3 CNN Externe Incendiile de vegetație au devastat o țară întreagă. „Sunt mai rele decât alte forme de atac terorist!” Ce au descoperit autoritățile

Incendiile de vegetație au devastat o țară întreagă. „Sunt mai rele decât alte forme de atac terorist!” Ce au descoperit autoritățile

Incendiile de vegetație au devastat o țară întreagă. „Sunt mai rele decât alte forme de atac terorist!” Ce au descoperit autoritățile
de S.T.    |    27 Noi 2016   •   20:18

Incendiile de vegetaţie care au devastat în ultimele zile Israelul şi Cisiordania şi au forţat mii de oameni să îşi părăsească locuinţele au fost stinse, au anunţat duminică serviciile de salvare israeliene.

„Niciun focar nu mai este activ (...) De ieri seara, este destul de liniştit, nu avem apeluri noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de intervenţie împotriva incendiilor, Yoram Levy, pentru AFP.

Aceste incendii sunt mai rele decât alte tipuri de atacuri teroriste, deoarece folosesc natura pentru a „semnăna moarte şi distrugere”, a denunţat duminică premierul Benjamin Netanyahu, relatează DPA.

De la începutul săptămânii, incendii de proporţii au provocat daune foarte grave în Israel şi apoi s-au extins în Cisiordania, teritoriu ocupat de aproape 50 de ani.

Aceste zeci de incendii de vegetaţie favorizate de o secetă extremă şi vânturi puternice au distrus peste 13.000 de hectare de pădure, conform Autorităţii israeliene pentru Natură şi Parcuri. Aceste distrugeri reprezintă cu 30% mai mult decât marele incendiu care a lovit regiunea Carmel în 2010 şi a făcut 44 morţi.

Flăcări înalte de mai mulţi metri au determinat evacuări masive, a zeci de mii de oameni, din al treilea oraş din Israel, Haifa. Potrivit municipalităţii, 1.784 de case au fost afectate, din care 572 nu mai sunt locuibile. Pagubele din oraş sunt deja estimate la 120 de milioane de dolari.

În Cisiordania pompierii israelieni, ajutaţi de cei palestinieni, au avut 143 de intervenţii contra incendiilor, care nu au victime, dar au devastat multe culturi, în special plantaţii de măslini.

Un total de 21 de aeronave israeliene şi străine (turceşti, greceşti, croate, ruseşti, franceze, canadiene, spaniole şi azere), precum şi un super tanc american au participat la operaţiuni.

Poliţia a anunţat arestarea a 23 de persoane suspectate a fi la originea acestor incendii criminale, fără a se preciza identitatea sau originea lor. Alte şapte au fost interogate. Autorităţile israeliene spun că suspectează că aceste incendii pot fi legate de conflictul israeliano-palestinian.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close