Antena 3 CNN Externe Închisoarea CIA din România, nume de cod "Bright Light". Raportul care dezvăluie numele celor şase deţinuţi a fost dat publicităţii

Închisoarea CIA din România, nume de cod "Bright Light". Raportul care dezvăluie numele celor şase deţinuţi a fost dat publicităţii

Închisoarea CIA din România, nume de cod "Bright Light". Raportul care dezvăluie numele celor şase deţinuţi a fost dat publicităţii
Sursa foto: Foto: rt.com
05 Feb 2013   •   11:26
Un raport referitor la drepturile omului prezentat de New York Times arată că 54 de state, inclusiv România, au contribuit la facilitarea programului CIA de detenţie, extrădare şi interogare în anii de după atentatele teroriste de la 11 septembrie.

Potrivit raportului dat publicităţii marţi, România a găzduit o închisoare secretă a CIA, unde ar fi fost deţinuţi şase suspecţi de terorism, şi a permis folosirea spaţiului său aerian pentru operaţiuni secrete ale CIA.

Faptul că România a găzduit o închisoare secretă a CIA (black site) a fost făcut public prima dată de Human Rights Watch la 6 noiembrie 2005. Un raport al Consiliului Europei din 2006 a confirmat "că existenţa unei instalaţii secrete de detenţie poate fi presupusă în România" şi a constatat că România poate fi trasă la răspundere pentru complot cu programul CIA de detenţie şi extrădări extraordinare.

În august 2009, foşti oficiali americani din serviciile de informaţii au dezvăluit pentru New York Times că Kyle D. Foggo, la vremea respectivă directorul principalei baze logistice a CIA din Frankfurt, a supravegheat construcţia a trei centre de detenţie CIA, "fiecare construit pentru a găzdui şase deţinuţi". Ei au adăugat că "o închisoare a fost într-o clădire renovată de pe o stradă aglomerată din Bucureşti".



În 2011, un post de televiziune german a dezvăluit faptul că închisoarea CIA din România, cu numele de cod "Bright Light", s-a aflat într-o clădire guvernamentală din Bucureşti, folosită de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Raportul identifică 136 de persoane care au fost deţinute sau transferate de CIA şi descrie ceea ce este cunoscut în legătură cu datele şi locurile unde au fost deţinute acestea.

Printre persoanele deţinute secret de CIA în România se numără, potrivit raportului, Waleed Mohammed bin Attash (Tawfiq bin Attash), Janat Gul (Hammidullah), Riduan Isamuddin (Hambali), Khalid Sheikh Mohammed, Abd al Rahim al Nashiri şi Ramzi bin al-Shibh.

Autorităţile române au negat vehement găzduirea unei închisori CIA. Raportul precizează că Senatul român a demarat o anchetă superficială în 2005 şi a emis un raport în 2008 care susţine că nu au existat centre de detenţie CIA în România şi nici zboruri de transfer de deţinuţi prin România şi că nicio instituţie română nu a participat la acest program.



Conform lui Amrit Singh, autorul raportului "Globalizing Torture" al Open Society, au fost găsite dovezi că 25 de state din Europa, 14 din Asia şi 13 din Africa au acordat asistenţă CIA, în afară de Canada şi Australia. Între aceste ţări se numără Thailanda, România şi Lituania, unde au fost înfiinţate închisori, dar şi Danemarca, care a facilitat operaţiunile aeriene ale CIA.

"Costul moral al acestor programe este purtat nu doar de Statele Unite, ci şi de cele 54 de ţări pe care acestea le-au recrutat să le ajute", a declarat Singh.

Singh susţine că Statele Unite au încălcat în mod flagrant dreptul naţional şi internaţional şi că eforturile lor de a evita responsabilitatea "au început să eşueze".

În decembrie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a găsit CIA responsabulă de torturarea lui Khalied el-Masri, un cetăţean german răpit de agenţie şi dus în Afganistan, într-un caz de identificare greşită.

Citiţi şi:


Roantanamo: Expresul CIA - aeronava care a transportat suspecţii de terorism a făcut trei curse în România, în 2004

Roantanamo: închisorile C.I.A. din România, un serial-anchetă EXCLUSIV, marca Observator



 

 

 

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close