Antena 3 CNN Externe Incidentul care a alertat autorităţile din Belgia. Au fost raportate scurgeri din containere cu DEŞEURI RADIOACTIVE

Incidentul care a alertat autorităţile din Belgia. Au fost raportate scurgeri din containere cu DEŞEURI RADIOACTIVE

Incidentul care a alertat autorităţile din Belgia. Au fost raportate scurgeri din containere cu DEŞEURI RADIOACTIVE
Sursa foto: Foto: recyclingewaste.wordpress.com
20 Sep 2013   •   13:38

O "substanţă gelationoasă" s-a scurs din cinci containere cu deşeuri slab radioactive provenind de la o centrală nucleară aparţinând Electrabel, în Belgia. Potrivit autorităţilor belgiene, incidentul nu are consecinţe asupra sănătăţii publice sau mediului, relatează AFP.

Containerele provin de la centrala Doel, în regiunea Antwerpen (nord), şi sunt stocate la Dessel, în apropiere de frontiera cu Olanda.

Anomalia a fost observată în februarie de către ONDRAF, organismul însărcinat cu gestionarea deşeurilor nucleare.

Începând din 1982, deşeurile slab radioctive care provin de la două centrale belgiene aparţinând Electrabel (GDF Suez), Doel şi Tihange (sud), sunt amestecate cu beton sau ciment şi puse în containere metalice de 400 de litri.

Potrivit primelor teste, "pietrişul din amestecul de beton" ar fi provocat o reacţie chimică care a produs substanţa gelatinoasă care s-a scurs din cinci containere.

Aceeaşi reacţie chimică a fost constatată în 42 dintre cele 58 de containere inspectate în total, a precizat Agenţia Federală belgiană pentru Control Nuclear (AFCN).

Potrivit autorităţilor, "acest fenomen nu prezintă riscuri de natură nucleară sau radioactivă şi nu are incidenţă asupra bunăstării colaboratorilor, riveranilor şi mediului".

 

×
Subiecte în articol: centrala nucleara
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close