Antena 3 Externe Inconştienţa acestor români i-a uluit pe poliţiştii austrieci. Bărbaţii transportau ilegal substanţe radioactiove

Inconştienţa acestor români i-a uluit pe poliţiştii austrieci. Bărbaţii transportau ilegal substanţe radioactiove

06 Mai 2013   •   09:50
Inconştienţa acestor români i-a uluit pe poliţiştii austrieci. Bărbaţii transportau ilegal substanţe radioactiove
Sursa foto: Foto: www.wallsave.com
Autorităţile din Austria au descoperit doi români contaminaţi cu substanţe radioactive în timpul unui control de rutină la graniţă, relatează Daily Mail.

George Ionescu, în vârstă de 43 de ani, şi Dorin Nicolea, în vârstă de 38 de ani, se îndreptau spre România când poliţia, care voia să afle ce transportă în maşină, la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria, Nickelsdorf, a folosit un detector special şi a constatat că vehiculul prezenta urme de radioactivitate.

În urma controlulului, poliţia a constatat că maşina acestora era plină de material radioactiv. Mai mult, cei doi români îşi ţineau sticlele cu apă şi mâncarea pentru drum în spatele camionetei, alături de materialele radioactive.

Românii le-au spus poliţiştilor că materialul radioactiv se află în zona frigorifică a camionetei şi că acolo mâncarea şi apa se păstrează cel mai bine.

Uluiţi, poliţiştii au constatat că tot vehiculul era contaminat cu material nuclear.

Lada în care se afla Iod-131 nu era sigură, în pofida faptului că fusese folosită la transportul de materiale nucleare de nenumărate ori.

Românii au recunoscut că au făcut numeroase călătorii dus-întors între Olanda şi România, transportând Iod-131.

Oficialii austrieci au securizat vehiculul cu plumb, înainte de a permite revenirea lui în România. Cei doi români au fost duşi la spital pentru tratament.

Iodul-131 joacă un rol-cheie în procedurile de diagnostic şi tratament, iar bărbaţii îl obţinuseră legal, dar îl transportau ilegal şi într-un mod care nu era sigur.

Testele efectuate în cazul celor doi bărbaţi au arătat că amândoi au fost expuşi la radiaţii şi prezentau o valoare de 40 de ori mai mare decât limita considerată sigură.

  

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close