Antena 3 CNN Externe Încoronarea regelui Olandei are ecou în Belgia: Se zvoneşte o posibilă abdicare a lui Albert al II-lea

Încoronarea regelui Olandei are ecou în Belgia: Se zvoneşte o posibilă abdicare a lui Albert al II-lea

Încoronarea regelui Olandei are ecou în Belgia: Se zvoneşte o posibilă abdicare a lui Albert al II-lea
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
30 Apr 2013   •   16:53

Încoronarea noului rege al Olandei a readus în discuţie, în Belgia, problema unei abdicări a regelui Albert al II-lea, însă situaţia politică şi personalitatea prinţului moştenitor îi determină pe oficiali să fie prudenţi, scrie AFP.
   
Zvonul unei posibile abdicări a lui Albert al II-lea - care va împlini în iunie 79 de ani, iar în august va marca 20 de ani de monarhie - în favoarea prinţului Philippe, în vârstă de 53 de ani, face obiectul unor articole în presa belgiană încă de la anunţarea, la vecinii olandezi, a predării puterii de către regina Beatrix fiului ei Willem-Alexander.
   
"Guvernul nu elaborează scenarii în subsolul unei cafenele, la lumina lumânării", a declarat luni premierul Elio Di Rupo.
   
Palatul Regal a dezminţit, de asemenea, că o predare a puterii este pe agenda Belgiei.
   
Însă ultimele apariţii ale regelui, mergând sprijinit în baston, "oboseala" sa evocată de către regina Paola sau voinţa pe care ar avea-o prinţul Philippe de a domni în curând fac ca "încoronarea noului rege al Olandei să pară un fel de repetiţie generală pentru Belgia", subliniază cotidianul Le Soir.
   
Tradiţia vrea ca suveranii belgieni să rămână la putere până la moarte, cu excepţia unor evenimente excepţionale.
   
"Chestiunea regală" cu privire la Léopold al II-lea, care dorea să reia tronul după rolul controversat pe care l-a avut în al Doilea Război Mondial, a condus regatul pe marginea unei insurecţii şi a fost soluţionată prin abdicarea monarhului în favoarea fiului său Baudouin, în 1950.
   
Acest episod a lăsat o amintire neplăcută clasei conducătoare, în timp ce consideraţii politice actuale împiedică avântul susţinătorilor unei abdicări a lui Albert al II-lea.
 
Numeroşi observatori se îndoiesc de faptul că prinţul Philippe, care pare că nu se simte în largul său în public, este pregătit să îi succeadă, în asemenea circumstanţe. El beneficiază, însă, la fel ca şi Willem-Alexander, de atuul şarmului soţiei sale, prinţesa Mathilde, mult mai populară decât el.


   


×
Subiecte în articol: Palatul Regal
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close