Antena 3 CNN Externe India a atacat Pakistanul. Tensiunile între cele două țări escaladează

India a atacat Pakistanul. Tensiunile între cele două țări escaladează

India a atacat Pakistanul. Tensiunile între cele două țări escaladează
26 Feb 2019   •   09:43

Pakistanul a transmis marţi că a respins o scurtă incursiune a forţelor aeriene ale Indiei deasupra aşa-numitei 'Linii de control', care serveşte de facto drept graniţă între cele două ţări în Kashmir, în timp ce India a anunţat că a efectuat o 'lovitură preventivă' împotriva principalei tabere de antrenament de pe teritoriul pakistanez a grupării islamiste responsabile de un atentat sinucigaş soldat cu aproape 40 de paramilitari indieni în Kashmirul indian, potrivit France Presse. 

'Armata aerului indiană a încălcat Linia de control. Forţele aeriene pakistaneze au fost imediat mobilizate. Avioanele indiene s-au retras', a indicat purtătorul de cuvânt al armatei aerului pakistaneză, generalul Asif Ghafoor, într-o postare pe Twitter. 'Avioanele indiene au pătruns în sectorul Muzaffarabad', capitala Kashmirului pakistanez, a adăugat el într-un al doilea tweet. 

'Confruntat cu un răspuns oportun şi eficient al armatei aerului pakistaneze, ei au aruncat în grabă o încărcătură explozivă care a căzut în apropiere de Balakot. Nu s-au înregistrat victime sau pagube' materiale, a indicat el, postând ulterior fotografii care arată, potrivit lui, impactul încărcăturii explozive într-o zonă împădurită. 

La scurt timp, New Delhi a venit cu explicaţii. 'La primele ore ale dimineţii, India a lovit cea mai mare tabără de antrenament a Jaish-e-Mohammed din Balakot. În această operaţiune, foarte mulţi terorişti, instructori, înalţi comandanţi şi jihadişti instruiţi pentru atentatele sinucigaşe ale Jaish-e-Mohammed au fost eliminaţi', a declarat Vijay Gokhale, înalt responsabil diplomatic indian, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Potrivit autorităţilor indiene, Jaish-e-Mohammed (JeM), una dintre cele mai active grupări armate împotriva New Delhi în rebeliunea separatistă în Kashmir, pregătea noi atacuri sinucigaşe în India. 

'Având în vedere pericolul imediat, o lovitură preventivă devenise absolut necesară', a afirmat Gokhale, indicând că această tabără era situată într-o pădure aflată pe vârful unui deal, departe de populaţia civilă. 'Alegerea ţintei a fost condiţionată şi de dorinţa noastră de a evita victime civile', a spus el. 

Canalul de televiziune CNN News 18 a informat despre 'aproape 200 de victime în urma loviturilor indiene', citând 'surse guvernamentale de rang înalt'. 

Agenţia de presă indiană ANI a transmis că 12 avioane de tipul Mirage 2000 au lovit în noaptea de luni spre marţi tabere insurgente de pe teritoriul pakistanez. 

'O infrastructură de o asemenea dimensiune, capabilă să antreneze sute de jihadişti, nu ar fi putut să funcţioneze fără ca autorităţile pakistaneze să fie în temă', a declarat ministrul de externe indian. 

Există două localităţi Balakot în Pakistan: una situată în imediata apropiere a liniei de încetare a focului în Kashmir, cealaltă în interiorul teritoriului pakistanez, în provincia Khyber Pakhtunkhwa (KPK), precizează AFP. 

India acuză Pakistanul de sprijinirea în secret a infiltrărilor militanţilor islamişti şi ale rebelilor înarmaţi în Kashmirul indian, ceea ce Islamabadul dezminte constant. 

Atentatul din 14 februarie a generat un val de indignare în India, unde numeroase voci au cerut represalii. Premierul indian Narendra Modi, care şi-a cultivat o imagine de om forte şi urmează să candideze pentru al doilea mandat în primăvară, se află sub presiunea opiniei publice pentru a proceda la o replică în forţă. 

Islamabadul, care neagă infiltrările militanţilor islamişti în Kashmirul indian, precum şi activităţile rebelilor separatişti înarmaţi, aşa cum acuză India, a ameninţat că va răspunde în cazul unor represalii indiene.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close