Antena 3 CNN Externe India și China îi oferă lui Putin un colac de salvare | Companiile de gaze din SUA și Marea Britanie au fost înlocuite

India și China îi oferă lui Putin un colac de salvare | Companiile de gaze din SUA și Marea Britanie au fost înlocuite

Când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu peste două luni, Putin a primit o lovitură puternică, deoarece marile companii energetice occidentale, precum Shell din Marea Britanie și ExxonMobil din SUA, s-au retras din proiectele rusești de petrol și gaze.

India și China îi oferă lui Putin un colac de salvare | Companiile de gaze din SUA și Marea Britanie au fost înlocuite
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    29 Apr 2022   •   19:46

Energia formează coloana vertebrală a economiei Rusiei, veniturile din exporturile de petrol și gaze naturale reprezentând aproximativ 40% din bugetul țării în 2021.

Cu toate acestea, pe măsură ce țările occidentale se retrag din Moscova, experții sugerează că vidul ar putea fi umplut de țări din Asia, în primul rând China și India.

Danil Bochkov, un expert în relațiile Rusia-China-Europa a postat pe Twitter: „China intenționează să înlocuiască Shell în proiectul Sakhalin-2 al Gazprom.

„Companiile asiatice înlocuiesc încet giganții energetici occidentali care s-au alăturat sancțiunilor.

„Și această tendință va deveni mai puternică.”

Companiile energetice chineze sunt în discuții cu gigantul energetic britanic Shell pentru a-și vinde pachetul de acțiuni din viitoarea companie de gaz natural lichefiat Sakhalin-2, potrivit Express.

Sakhalin-2 a fost prezentat ca fiind unul dintre cele mai mari proiecte de petrol și gaze din lume, împreună cu primul proiect de gaze offshore al Rusiei.

Potrivit site-ului propriu al Shell: „Sakhalin-2 pune bazele pentru ca Rusia să devină un exportator principal de energie pe piețele energetice extrem de competitive din regiunea Asia-Pacific”.

Aproape tot gazul extras din acest câmp petrolier este vândut prin contracte pe termen lung către clienți din regiunea Asia-Pacific și America de Nord.

Compania cu sediul la Londra, care deține o participație de 27,5% în această afacere, este în negocieri cu companiile petroliere de stat chineze CNOOC, CNPC și Sinopec.

Între timp, India și Rusia își adâncesc, de asemenea, legăturile energetice, cele două țări negociind un acord de petrol pe șase luni pentru a importa milioane de barili pe lună.

India este al treilea cel mai mare importator de petrol din lume și și-a intensificat achiziționarea aprovizionării cu petrol brut a Rusiei în ultimele luni.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, India a cumpărat mai mult țiței de la Rusia în ultimele două luni decât a făcut în tot 2021.

La începutul acestei luni, Nirmala Sitharaman, ministrul de Finanțe al Indiei, a declarat că New Delhi va continua să cumpere țiței din Rusia cu reducere, în timp ce prețurile din restul lumii vor crește vertiginos.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina India China petrol
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close