Antena 3 CNN Externe India organizează cele mai mari alegeri din lume cu 714 milioane de alegători

India organizează cele mai mari alegeri din lume cu 714 milioane de alegători

India organizează cele mai mari alegeri din lume cu 714 milioane de alegători
Sursa foto: alegeri india
17 Apr 2009   •   14:45

Indienii au votat cu milioanele în ziua de joi, în prima zi a celor mai mari alegeri democratice din lume, ce vor dura o lună, în cinci etape. Ei şi-au dat votul la începutul unui proces atât de complex şi răspândit încât este nevoie de şase milioane de personal civil şi de securitate.
Nici partidul aflat la putere, Congres, nici principalul rival formaţiunea naţionalistă hindusă Bharatiya Janata (BJP), nu este de aşteptat să obţină o victorie clară după finalizarea alegerilor, pe 13 mai.
La alegeri sunt aşteptaţi 714 milioane de votanţi, în timp ce economia indiană începe să simtă efectele crizei, iar relaţia cu vecinul Pakistan este la cel mai scăzut nivel.
În plus, îngrijorarea a crescut după ce rebeli maoişti au atacat în mai multe state, ucigând 19 oameni, printre care 10 militari şi cinci oficiali.
Circa 143 milioane de oameni- mai mult decât populaţia Rusiei- erau aşteptaţi joi la vot în prima etapă, din care se estima că se vor prezenta circa 60%.
Peste 800.000 de secţii de votare vor fi deschise, cu circa 1,1 milioane maşini electronice de vot. Înainte de introducerea acestora, în 1996, au fost folosite 8000 de tone de hârtie pentru tipărirea buletinelor de vot.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri pakistan
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close