Antena 3 CNN Externe India pregăteşte o misiune spaţială spre Marte

India pregăteşte o misiune spaţială spre Marte

India pregăteşte o misiune spaţială spre Marte
02 Aug 2012   •   14:43

India plănuieşte să lanseze o misiune spaţială spre Marte, plasând un satelit pe orbita planetei roşii pentru a studia clima şi structura geologică, au declarat oficiali de la New Delhi.

Această misune va marca un pas important în ambiţiosul program spaţial indian, care se pregăteşte să trimită în cosmos o navetă cu echpaj uman, în 2016.

"Vom pune la punct ultimele detalii pentru explorarea planetei Marte, după ce Departamentul Ştiinţific ne va da undă verde, la începutul anului viitor" a declarat Deviprasad Karnik, directorul Organizaţiei Indiene de Cercetare a Spaţiului (ISRO) pentru AFP.

O rachetă de 3200 de tone va fi lansată de la baza spaţială Sriharikota şi va transporta satelitul până la orbita marţiană.

Un alt oficial ISRO a estimat, sub protecţia anonimatului,  că India va cheltui în jur de 70-80 de miloane de dolari pentru această aventură în spaţiul cosmic.

India şi-a început cursa în programul spaţial în 1963. De-atunci, statul asiatic şi-a dezvoltat şi lansat proprii sateliţi, în dorinţa de a nu mai depinde de alte agenţii externe.

O performanţă notabilă a fost realizată în 2009, atunci când satelitul indian Chandrayaan-1 a descoperit apă pe suprafaţa Lunii.

×
Subiecte în articol: india
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close