Antena 3 CNN Externe India a testat o rachetă cu capacitate nucleară pe fondul tensiunilor cu China

India a testat o rachetă cu capacitate nucleară pe fondul tensiunilor cu China

India a testat o rachetă balistică intercontinentală cu capacitate nucleară, cu o rază de acțiune de până la 5.000 de kilometri, pe fondul tensiunilor în creștere la granița cu China.

India a testat o rachetă cu capacitate nucleară pe fondul tensiunilor cu China
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    28 Oct 2021   •   15:42

India a testat o rachetă balistică intercontinentală cu capacitate nucleară, cu o rază de acțiune de 5.000 de kilometri (3.125 mile) de o insulă de lângă coasta sa de est, pe fondul tensiunilor crescânde la granița cu China.

Racheta Agni-5 a fost lansată în Golful Bengal cu „un grad foarte înalt de precizie”, se arată în comunicatul emis miercuri seara.

Arsenalul puternic de rachete al Beijingului a determinat New Delhi să-și îmbunătățească sistemele de arme în ultimii ani, iar Agni-5 se crede că poate lovi aproape toată China, potrivit ABC News.

India este deja capabilă să lovească oriunde în Pakistanul vecin, rivalul său împotriva căruia a luptat trei războaie de la obținerea independenței de colonialiștii britanici în 1947.

India și-a dezvoltat sistemele nucleare și de rachete cu rază medie și lungă de acțiune încă din anii 1990, pe fondul concurenței strategice crescânde cu China, într-un impuls major pentru capacitățile de apărare ale țării.

Tensiunea dintre ei a izbucnit anul trecut în legătură cu o porțiune îndelung disputată a graniței lor din zona muntoasă Ladakh. India este, de asemenea, din ce în ce mai suspicioasă față de eforturile Beijingului de a-și spori influența în Oceanul Indian.

Discuțiile dintre comandanții armatei indieni și chinezi pentru a degaja trupele din zonele cheie de-a lungul graniței lor s-au încheiat într-un impas la începutul acestei luni, nereușind să atenueze un conflict de 17 luni care a dus uneori la ciocniri mortale. India și China au purtat un război sângeros în 1962.

×
Subiecte în articol: India racheta China tensiuni
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close