Antena 3 CNN Externe India recunoaște că o variantă ”dublu mutantă” a dus la creșterea extrem de mare a numărului de cazuri

India recunoaște că o variantă ”dublu mutantă” a dus la creșterea extrem de mare a numărului de cazuri

Autoritățile indiene susțin că o „variantă dublă mutantă” a coronavirusului, descoperită pentru prima dată în martie, este cauza celui de-al doilea val al epidemiei.

India recunoaște că o variantă ”dublu mutantă” a dus la creșterea extrem de mare a numărului de cazuri
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    06 Mai 2021   •   08:36

Probele care conțin varianta mutantă, sau varianta B.1.617, au fost descoperite în mai multe state care au înregistrat un număr mare de cazuri. 

Probele care conțin mutantul - sau varianta B.1.617 - au fost găsite în mai multe state care înregistrează un mare număr de cazuri.

Un oficial al Centrului Național pentru Controlul Bolilor a declarat însă că încă nu au reușit să stabilească „pe deplin” o corelație.

Varianta ”dublu mutantă” apare atunci când două mutații se reunesc în cadrul aceluiași virus, relatează BBC.

Situația din India

India a raportat, miercuri, 412.000 de cazuri în 24 de ore și 3.980 de decese.

Totodată, consilierul științific de vârf al guvernului a avertizat că un al treilea val este inevitabil.

Într-un comunicat de presă al ministerului sănătății, K VijayRaghavan a recunoscut că experții nu anticipaseră „ferocitatea” creșterii numărului de cazuri.

 "Faza a treia este inevitabilă, având în vedere nivelurile ridicate de virus care circulă", a spus ministrul într-o conferință de presă. "Dar nu este clar în ce perioadă se va produce această fază a treia... Ar trebui să ne pregătim pentru noi valuri", a continuat el. 

Sistemul de sănătate din India este deja copleșit, lipsit de paturi și oxigen. 

Unde a fost găsită varianta dublă mutantă

Din aproximativ 13.000 de probe secvențiate, peste 3.500 s-au dovedit a fi variante mutante, în opt state.

Timp de mai mult de o lună, Delhi a insistat că varianta B.1.617 nu are nicio legătură cu creșterea actuală. De asemenea, oficialii au negat că acestă creștere semnificativă a numărului de cazuri este legată de mutațiile britanică, sud-africană și braziliană.

Mai multe state au raportat, miercuri, cele mai multe decese într-o singură zi - inclusiv statele din nordul Uttar Pradesh, Haryana și Punjab, precum și Tamil Nadu și Karnataka din sud.

Varianta indiană în România! 35 de cazuri de COVID depistate la cetățeni indieni, în Popești Leordeni

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat descoperirea a 35 de cazuri de COVID-19 în orașul Popești-Leordeni, depistate la cetățeni din Republica India. În urma secvențierii, s-a descoperit la șapte dintre pacienți ”o variantă indiană, alta față de cea care a provocat situația epidemiologică actuală din India”.

”În data de 01.05.2021, Direcția de Sănătate Publică Ilfov a informat Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (INSP - CNSCBT) despre un focar de infecție cu SARS-CoV-2 depistat la 9 cetățeni din Republica India, angajați ai unei firme cu sediul în Popești-Leordeni, ce au intrat în țară prin Punctul de Control/Trecere de Frontieră Aeroport Otopeni în data de 20.04.2021, prezentând teste RT-PCR negative.

Conform unei proceduri interne a firmei, cei 9 angajați au intrat direct în carantină pentru 5 zile, urmând a fi testați preventiv înainte de a intra în comunitate. În data de 26.04.2021 au fost depistați cu SARS-CoV-2 în urma efectuării unor teste antigen rapide.

De asemenea, tot DSP Ilfov a informat că alți 26 de cetățeni străini din Republica India, angajați ai unei alte firme care își desfășoară activitatea în localitatea Popești-Leordeni, au fost depistați cu SARS-CoV-2 în urma unei testări cu teste antigen rapide în zilele de 19 - 20.04.2021.

Dintre cele 35 de persoane care au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, în prezent se află internate 19 persoane, dintre care 18 persoane la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București și 1 persoană la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Celelalte 16 persoane pozitive doar la testul rapid se află, în continuare, în izolare în localitatea Popești-Leordeni.

În data de 30.04.2021, pacienților internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” li s-au prelevat probe pentru efectuarea testelor de screening RT-PCR și a
secvențierii, iar în după-amiaza zilei de 03/05/2021, INCDMM Cantacuzino a comunicat la INSP rezultate pozitive la secvențiere pentru varianta britanică la 3 pacienți, precum și pentru o variantă indiană, alta față de cea care a provocat situația epidemiologică actuală din India, la alți 7 pacienți.

Alți 5 pacienți au fost pozitivi pentru varianta B.1.127 care nu reprezintă o varianta ce determină îngrijorare. În 3 cazuri probele au o încărcătură virală mică neconcludentă”, se arată în comunicatul emis de Institutul Național de Sănătate Publică.

×
Subiecte în articol: India
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close