Antena 3 CNN Externe Un indian s-a vaccinat anti-COVID de 11 ori pentru a rămâne sănătos

Un indian s-a vaccinat anti-COVID de 11 ori pentru a rămâne sănătos

Un bărbat din India a fost vaccinat împotriva COVID-19 de cel puțin opt ori anul trecut, a declarat un oficial din domeniul sănătății.

Un indian s-a vaccinat anti-COVID de 11 ori pentru a rămâne sănătos
Sursa foto: Twitter/THEVIRAL24
de Alexandra Ionescu    |    07 Ian 2022   •   17:52

Brahmdeo Mandal, în vârstă de 65 de ani, a susținut că a primit 11 doze de vaccin în statul Bihar.

Bărbatul a susținut că vaccinările repetate l-au ajutat să scape de dureri și să „rămână sănătos”. El a susținut că nu a suferit niciun efect advers.

În cele din urmă, domnul Mondal a fost oprit să ia ceea ce el a pretins că este a 12-a inoculare într-o tabără săptămâna trecută.

O anchetă este în desfășurare pentru a afla cum domnul Mandal, care locuiește cu familia sa în districtul Madhepura, a reușit să se vaccineze de atâtea ori.

„Am găsit deja dovezi că s-a inoculat de 8 ori”, a declarat pentru BBC Amarendra Pratap Shahi, chirurg din Madhepura.

De când vaccinarea a început pe 16 ianuarie anul trecut, India a administrat în principal două vaccinuri produse la nivel local, Covishield și Covaxin. Vaccinurile cu două doze au un interval de 12-16 săptămâni și, respectiv, patru până la șase săptămâni după prima doză.

Vaccinarea este voluntară, iar peste 90.000 de centre, majoritatea administrate de stat, oferă vaccinări în toată țara.

Investigațiile timpurii au descoperit că Mandal a reușit să efectueze „două vaccinăriîntr-o jumătate de oră interval” în aceeași zi și fiecare dintre acestea „au fost înregistrate pe portal”.

„Suntem nedumeriți cum s-a putut întâmpla acest lucru. Încercăm, de asemenea, să aflăm dacă a existat vreo neglijență din partea oamenilor care gestionează centrele de vaccinare”, a spus Shahi.

Expertul în sănătate publică Chandrakant Lahariya a declarat pentru BBC că „singura modalitate” în care se poate întâmpla acest lucru este dacă datele de vaccinare de pe site-uri sunt încărcate pe portal după o întârziere lungă.

Mandal, care a păstrat note detaliate scrise de mână cu datele, orele și taberele, susține că a primit 11 doze între februarie și decembrie anul trecut.

El a declarat pentru BBC că a călătorit în taberele de vaccinare din Madhepura și chiar în cel puțin două districte învecinate - unul la mai mult de 100 de km distanță - pentru a obține vaccinurile. A folosit diferite cărți de identitate pentru a se înregistra pe aceste site-uri.

Domnul Mandal a spus că a fost un „șarlatan practicant” în satul său înainte de a-și lua postul de poștaș și „știa ceva despre boli”.

"După ce am luat loviturile, mă durea corpul și durerea a dispărut. Înainte aveam dureri de genunchi și mergeam cu un băț. Acum nu mai fac. Mă simt bine."

Febra, durerile de cap, oboseala și durerea - în cea mai mare parte ușoare până la moderate - sunt efectele secundare cel mai frecvent raportate după vaccinarea COVID19. Reacțiile alergice severe sunt mai rare.

„De obicei veți avea aceste reacții după prima și a doua doză. Dozele multiple ale acestor vaccinuri ar trebui să fie destul de inofensive, deoarece anticorpii au fost deja formați și vaccinurile sunt alcătuite din componente inofensive”, a spus dr. Lahariya.

Aproximativ 65% din populația adultă a Indiei este complet vaccinată și aproximativ 91% au primit cel puțin o doză.

Cifrele din Bihar sunt mai mici: 36% din populația adultă este complet vaccinată și 49% au primit cel puțin o doză.

×
Subiecte în articol: India vaccinare vaccin COVID-19
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close