Antena 3 CNN Externe Inflația în SUA, la maximul ultimilor 30 de ani. Șeful Twitter vorbește de hiperinflație și anticipează că fenomenul va cuprinde toată lumea

Inflația în SUA, la maximul ultimilor 30 de ani. Șeful Twitter vorbește de hiperinflație și anticipează că fenomenul va cuprinde toată lumea

Rata inflaţiei a ajuns în Statele Unite la 6,2%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii, transmite presa internațională.

Inflația în SUA, la maximul ultimilor 30 de ani. Șeful Twitter vorbește de hiperinflație și anticipează că fenomenul va cuprinde toată lumea
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    11 Noi 2021   •   09:56

Indicele preţurilor de consum a crescut în octombrie cu 0,9% faţă de luna septembrie şi cu 4,6% faţă de octombrie 2020, ajungând la cel mai ridicat nivel după anul 1990.

Evoluția vine în contextul în care numeroase companii majorează preţurile la produse şi servicii din cauza lipsei forţei de muncă şi a problemelor reţelelor de aprovizionare.

Numai în ultimul an, costurile cu energia electică au crescut cu cel puțin 30%, iar autorităţile americane se aşteaptă ca în această iarnă populația să plătească și cu 30% mai mult pentru gazele naturale şi cu 43% mai mult pentru păcură.

Inflația, mână în mână cu scumpirea forței de muncă

SUA au înregistrat un record negativ și în piața forței de muncă.  Lipsa acută de angajaţi i-a forțat pe angajatori să recurgă la majorarea salariilor. La finalul lui august au fost înregistrate aproximativ 10,4 milioane de locuri de muncă vacante.

Aproximativ cinci milioane de americani au ieșit din piaţa forţei de muncă, de la începutul pandemiei de Covid-19.

Economiştii se aşteaptă la o încetinire a ratei inflaţiei după rezolvarea problemelor din lanţurile de aprovizionare. Adică nu foarte curând.

"Sunt din ce în ce mai multe dovezi că presiunile inflaţioniste se extind, ceea ce indică faptul că inflaţia va rămâne ridicată mai mult timp decât se aşteaptă oficialii Rezervei Federale a SUA, FED", estimează Andrew Hunter, economist la Capital Economics.

Ce soluție alege șeful Twitter pentru a se proteja de "hiperinflație"

Co-fondatorul Twitter și directorul Twitter, Jack Dorsey, spunea luna trecută că inflația va escalada în Statele Unite, iar  situaţia economică se va agrava considerabil şi se va extinde şi în restul lumii.

"Hiperinflația va schimba totul. Se întâmplă", a scris el pe contul de pe rețeaua socială administrată de compania sa.

Pe lângă coordonarea unei platforme de social media cu peste 200 de milioane de utilizatori activi zilnic, Dorsey este și un puternic susținător al bitcoin.

El a arătat că Square, platforma fondată de el și care se ocupă de procesare a cardurilor de debit şi credit, urmărește să se implice în minarea criptomonedei.

Square deţine bitcoin şi facilitează tranzacţionarea cu aceste devize.

Unii analiști apreciază drept surprinzător faptul că șeful Twitter "hiperinflaţie", fenomen ce descrie o creştere rapidă a preţurilor care poate ruina monedele şi poate doborî economii întregi.

Și alți bogați ai Americii, precum investitorul miliardar Paul Tudor Jones, au anticipat o perioadă de accelerare a inflaţiei și au indicat investițiile în criptomonede, ca refugiu. 

Jones a declarat pentru CNBC la începutul săptămânii că deţine bitcoin, considerând că acest tip de activ oferă o protecţie bună împotriva inflaţiei.

"În mod clar există un loc pentru cripto. În mod clar, câştigă cursa împotriva aurului în acest moment", a apreciat el.

×
Subiecte în articol: inflatie SUA Jack Doresy Twitter
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close