Antena 3 CNN Externe Informaţii picante despre Gaddafi, pe WikiLeaks: Ambasadorul american în Libia ar putea fi demis

Informaţii picante despre Gaddafi, pe WikiLeaks: Ambasadorul american în Libia ar putea fi demis

Informaţii picante despre Gaddafi, pe WikiLeaks: Ambasadorul american în Libia ar putea fi demis
Sursa foto: Foto: wikimedia.org
06 Ian 2011   •   10:17

Ambasadorul american în Libia şi-ar putea pierde funcţia, din cauza unor dezvăluiri făcute de WikiLeaks. Diplomatul este acuzat că ar fi divulgat amănunte prea picante despre liderul libian Muammar al Gaddafi, complicând în acest fel relaţiile dintre Libia şi Statele Unite, informează CNN.

Diplomatul Gene Cretz, numit ambasador în Libia în urmă cu doi ani, a fost chemat la Washington pentru consultări cu Departamentul de Stat. „Una dintre problemele pe care le analizăm este capacitatea ambasadorului de a servi interesele ţării noastre”, a declarat un oficial american.

Potrivit unor documente semnate de ambasador şi făcute publice de WikiLeaks, diplomatul l-ar fi descris pe liderul libian ca fiind excentric şi a divulgat că Gaddafi are ca asistentă o tânără blondă şi voluptoasă din Ucraina.

„Autorităţile libiene şi-au exprimat îngrijorarea faţă de informaţiile făcute publice de WikiLeaks. Relaţia noastră cu Libia era oricum complexă, însă acum este chiar şi mai complicată”, au mai precizat oficialii americani. Potrivit Departamentului de Stat american, autorităţile libiene nu au solicitat demiterea ambasadorului Cretz.

Autorităţile americane au menţionat că dezvăluirile făcute de WikiLeaks nu au periclitat numai relaţia cu Libia. „La nivel global, informaţiile făcute publice de WikiLeaks au afectat relaţia cu multe state. În prezent, realizăm o evaluare în urma căreia vom decide dacă trebuie sau nu să facem anumite schimbări”.

Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a publicat un set de peste 250.000 de note diplomatice. Acţiunea este considerată "un atac la adresa comunităţii internaţionale" de către Departamentul de Stat american.

 

×
Subiecte în articol: ambasador Libia SUA wikileaks
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close