Antena 3 CNN Externe Ce s-a întâmplat cu inginerul de la Google care a avertizat că s-au trezit la viață sentimentele LaMDA, Inteligența Artificială a companiei

Ce s-a întâmplat cu inginerul de la Google care a avertizat că s-au trezit la viață sentimentele LaMDA, Inteligența Artificială a companiei

Google a reacționat sever după ce unul dintre inginerii săi a afirmat public că sistemul AI (inteligență artificială) pe care compania îl dezvoltă are "sentimente".

Ce s-a întâmplat cu inginerul de la Google care a avertizat că s-au trezit la viață sentimentele LaMDA, Inteligența Artificială a companiei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2022   •   11:12

Blake Lemoine și-a făcut publică teoria luna trecută și a publicat ceea ce el a considerat că sunt dovezi de natură să-i susțină spusele.

Google a confirmat, vineri, că Lemoine a fost concediat.

El a declarat BBC că primește consiliere juridică în urma concedierii și a refuzat alte comentarii.

Mai mulți experți ai companiei au respins afirmațiile fostului angajat.

Google a transmis într-o declarație oficială că "sunt complet nefondate" afirmațiile făcute de Blake Lemoine despre LaMDA (The Language Model for Dialogue Aplications, Model de limbaj pentru aplicații de dialog).

Compania a menționat că a discutat mai multe luni cu inginerul pentru a clarifica lucrurile.

Google spune că inginerul concediat a încălcat securitatea datelor

"Este regretabil că, în pofida discuțiilor îndelungate pe această temă, Blake a ales să încalce în continuare, în mod repetat, politicile clare referitoare la contractul de muncă și la securitatea datelor, care includ necesitatea de a proteja informațiile despre produse", se spune în declarația companiei. 

LaMDA este o tehnologie despre care Google susține că se poate angaja în "conversații libere" și care reprezintă instrumentul companiei pentru construirea de chatboți.

Blake Lemoine a atras atenția presei luna trecută, când a spus că LaMDA dă dovadă de o conștiință asemănătoare omului.

El a precizat pentru Washington Post că misiunea sa era să testeze dacă această tehnologie folosea discurs discriminatoriu sau instigator la ură.

Lemoine spune că a descoperit că LaMDA dă dovadă de conștiință de sine și poate conversații despre religie, emoții și temeri. Aceste rezultate l-au determinat pe inginer să considere că în spatele "abilităților verbale impresionante" ale LaMDA s-ar putea afla o minte sensibilă.

Inginerul a publicat o discuție liberă cu LaMDA înainte de a fi concediat

Inițal, Lemoine a fost trimis de Google în concediu, pentru încălcarea politicii de confidențialitate a companiei.

El a publicat apoi pe rețelele sociale o conversație pe care el și o altă persoană au avut-o cu LaMDA .

"Un interviu cu LaMDA . Google ar putea să considere asta drept o partajare a unei proprietăți private. Eu îi spun partajarea unei discuții pe care am avut-o cu unul dintre colegi", a scris Lemoine pe Twitter în mesajul care conține link-ul către un site unde este publicată transcrierea "interviului".

Acest ultim gest i-a atras, aparent, concedierea.

Blake Lemoine nu este singurul angajat Google implicat în studiul AI care a susținut că această tehnologie devine tot mai conștientă.

Un alt angajat Google a exprimat opinii asemănătoare într-un material publicat în The Economist.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close