Antena 3 CNN Externe Inginer irakian: Am minţit când am spus că Saddam Hussein are arme de distrugere în masă

Inginer irakian: Am minţit când am spus că Saddam Hussein are arme de distrugere în masă

Inginer irakian: Am minţit când am spus că Saddam Hussein are arme de distrugere în masă
15 Feb 2011   •   18:38

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, dezertorul irakian care a convins autorităţile americane că Saddam Hussein are arme de distrugere în masă, a declarat pentru The Guardian că a minţit pentru a-l înlătura pe Saddam de la putere.

Al-Janabi, care a fugit din Irak în 1995, susţine că a minţit în legătură cu armele biologice, fabricile şi programul de fabricare a armelor de distrugere în masă, atunci când a fost interogat de autorităţile americane. El este mândru că a reuşit să ajute la înlăturarea lui hussein de la putere şi instaurarea unei democraţii în Irak.

Irakianul îşi aminteşte că a fost contactat de autorităţile germane, fiind un inginer biolog educat la Bagdad, iar acestora le-a povestit despre camioane cu rachete biologice în Irak.

El povesteşte că investigatorii erau atât de dornici să afle detalii despre armele de distrugere în masă din Irak, încât i-au oferit un manual de construire a armelor chimice, pentru a putea comunica mai bine.

Al-Janabi îşi aminteşte că prima oară s-a descoperit că minte în anul 2000, când a autorităţile germane au discutat cu Dr. Bassil Latif, fostul lui şef de la Comisia Industriei Militare din Irak, despre care al-Janabi a susţinut că are un fiu care studiază în Marea Britanie, dar, de fapt, cumpără arme pentru Saddam.

Acuzaţiile au fost infirmate de Latif, dar al-Janabi a pus la îndoială credibilitatea acestuia. Nu a mai fost contactat de autorităţile germane până în 2002, timp în care şi-a dat seama că acuzaţiile sale sunt luate în serios şi se construieşte o pledoarie în favoarea războiului.

Contactând persoana de legătură germană, irakianul a cerut explicaţii, susţinând că înţelegerea a fost ca el să ofere informaţii germanilor, dar acestea să nu fie împărtăşite cu alte naţiuni.

După discursul de la Naţiunile Unite susţinut de Colin Powell, la Naţiunile Unite, discurs care se baza pe minciunile spuse de al-Janabi, care anunţa că Irakul deţine arme de distrugere în masă, acestuia i s-a interzis să facă vreo declaraţie publică şi a fost ţinut sub supraveghere 90 de zile.

Acum, în timp ce trupele americane se retrag din Irak, Rafid Ahmed Alwan al-Janabi susţine că s-a împăcat cu ceea ce a făcut, deşi pe o perioadă de opt ani, peste 100.000 de civili au murit. El susţine că regretă pierderea de vieţi, dar altă soluţie nu exista pentru a elibera Irakul.

×
Subiecte în articol: Irak razboi inginer
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close