Antena 3 CNN Externe Îngrijorare MAXIMĂ în Orientul Mijlociu: Iranul continuă să îşi extindă programul nuclear

Îngrijorare MAXIMĂ în Orientul Mijlociu: Iranul continuă să îşi extindă programul nuclear

Îngrijorare MAXIMĂ în Orientul Mijlociu: Iranul continuă să îşi extindă programul nuclear
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
29 Aug 2012   •   21:15

Noul raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind situaţia din Iran, care este aşteptat joi sau vineri, urmează să releve că Teheranul continuă să îşi extindă programul nuclear, în pofida unor sancţiuni internaţionale fără precedent, porivit unor diplomaţi, citaţi de AFP.
   
În contextul în care Iranul încearcă să îşi amelioreze imaginea internaţională, găzduind în perioada 30-31 august summitul Mişcării Ţărilor Nealiniate (NAM), raportul urmează să arate că această ţară şi-a crescut capacitatea de îmbogăţire a uraniului, aflată în centrul unui conflict cu marile puteri şi Israelul.
   
Uraniul îmbogăţit este utilizat pentru producerea de electricitate sau izotopi utilizaţi în scopuri medicale, servind la diagnosticarea anumitor forme de cancer, dar purificat în proporţie de până la 90% el este utilizat la fabricarea armei atomice.
   
"Nu ne vom abandona dreptul la îmbogăţirea (uraniului), care aparţine tuturor naţiunilor", a reiterat marţi Ali Asghar Soltanieh, ambasadorul iranian la AIEA.
   
În calitate de semnatar al Tratatului de neproliferare (TNP), Iranul trebuie să îşi supună instalaţiile nucleare unor verificări ale Agenţiei ONU şi poate totodată să revendice dreptul la îmbogăţirea uraniului.
   
Însă occidentalii şi Israelul suspectează Teheranul că vrea, sub acoperirea programului său nuclear civil, să dezvolte arma atomică, lucru dezminţit de către regim.
   
Fiecare nou raport AIEA relevă că ţara continuă activităţile de îmbogăţire a uraniului, în pofida unor sancţiuni impuse de către Consiliul de Securitate al ONU, şi că îşi extinde programul. Noul raport nu va face excepţie în acest sens, chiar dacă este prezentat după introducerea unor noi sancţiuni de către Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite asupra exporturilor iranioene de petrol.
   
Potrivit unor diplomaţi contactaţi de către AFP, documentul urmează să arate că Iranul a instalat aproximativ 350 de noi centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului la instalaţia subterană de la Fordo (centru).

Vineri, o reuniune între reprezentanţi AIEA şi iranieni - al cărei obiectiv a fost să ajungă la o înţelegere asupra unui plan de verificare de către inspectori AIEA a punctelor ridicate de Agenţie în raportul din noiembrie - a eşuat, ca de altfel orice alte reuniuni asupra acestui subiect care au avut loc anterior, anul acesta.


×
Subiecte în articol: Orientul Mijlociu
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close