Antena 3 CNN Externe Inima artificială care bate la fel ca una reală, testată pe oameni din 2011

Inima artificială care bate la fel ca una reală, testată pe oameni din 2011

Inima artificială care bate la fel ca una reală, testată pe oameni din 2011
28 Oct 2009   •   13:26

Zeci de mii de oameni cu afecţiuni cardiace ar putea fi salvaţi de o nouă inimă artificială care reuşeşte să reproducă aproape identic funcţionarea inimii umane. Prototipul maşinii a fost realizat de un mare chirurg francez iar primele teste clinice pe oameni sunt programate la începutul anului 2011.

Doctorul Alain Carpentier nu este cel dintâi care proiectează o inimă mecanică. Dar modelul său cardiac beneficiază de elemente tehnice de ultimă oră care îl fac într-adevăr excepţional.

Ritmul bătăilor şi circulaţia sângelui sunt reglate de senzori electronici împrumutaţi de la concernul aerospaţial EADS, unde erau folosiţi la ghidarea rachetelor. Iar ansamblul este învelit într-o piele sintetică menită să prevină reacţia de respingere pe care corpul donatorului o are.

Testele pe animale au fost încununate de succes iar medicul francez, cu satisfacţia datoriei împlinite, a cedat prototipul unei firme care va trece la producţia de serie.

Primele inimi artificiale vor fi destinate unor pacienţi în stare gravă, care nu mai au alte opţiuni de tratament. Se estimează că, în întreaga lume, 100.000 de bolnavi aşteaptă un transplant de inimă, dar numai 5.000 vor avea norocul să-şi găsească donatori. Dacă inima artificială se va dovedi o reuşită, cu toţii vor putea fi salvaţi.

Antena 3

×
Subiecte în articol: doctor Franta
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close