Antena 3 CNN Externe Inima Europei a primit o lovitură uriaşă. Încep demersuri pentru crearea unei ţări noi, iar un stat important e distrus

Inima Europei a primit o lovitură uriaşă. Încep demersuri pentru crearea unei ţări noi, iar un stat important e distrus

Inima Europei a primit o lovitură uriaşă. Încep demersuri pentru crearea unei ţări noi, iar un stat important e distrus
de O.P.    |    21 Dec 2012   •   12:29

Zona euro primeşte lovitură după lovitură. După Grecia, Spania este acum la pământ, iar şomajul şi sărăcia au atins cote alarmante într-o ţară care prospera nu cu mult timp în urmă.

Un nou şoc primit de iberici este dorinţa arzătoare a Cataloniei să îşi proclame independenţa. Presedintele Guvernului regional catalan, nationalistul Artur Mas, a declarat joi, intr-un discurs sustinut in Parlamentul catalan care urmeaza sa ii acorde un nou mandat, ca vrea "sa pregateasca structuri de stat" inainte de referendumul pentru autodeterminare prevazut in 2014, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

Cu toate ca Artus Mas nu foloseste niciodata cuvantul "independenta", el s-a angajat sa organizeze un referendum pentru autodeterminare in 2014, cu scopul de a semna un acord cu stanga separatista, aflata in opozitie, ERC.

"Pentru a pregati consultarea, Guvernul va lucra la definirea si la dezvoltarea unor structuri de stat", a afirmat Artur Mas. Iar "pentru a dezvolta aceste structuri de stat, vom face eforturi pentru a explica Europei si lumii procesul democratic pe care vrea sa-l initieze Catalonia", a continuat el. "Aspiram sa avem o tara normala, ca multe altele din lume", a adaugat Artur Mas. "Este o provocare interesanta sa dezvolti o tara din punct de vedere economic pentru ca sa fie libera", a mai adaugat el, in timp ce popularii (dreapta de la putere) resping discursul lui Artur Mas si proiectul de referendum, considerandu-l ilegal.

Artur Mas se afla in conflict deschis cu Madridul, care a refuzat pactul sau fiscal vizand acordarea posibilitatii Cataloniei sa stranga impozitele, fapt ce a alimentat un puternic impuls separatist in regiune, consolidat de criza economica si tradus printr-o manifestatie de amploare pe strazile Barcelonei la 11 septembrie.




×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close