Antena 3 CNN Externe Instanța din Turcia stârnește controverse la nivel mondial. Celebra Hagia Sofia nu mai este muzeu

Instanța din Turcia stârnește controverse la nivel mondial. Celebra Hagia Sofia nu mai este muzeu

O instanță din Turcia decis anularea statutului de muzeu a cunoscutei Hagia Sofia din Istanbul, permițând astfel revenirea acesteia la statutul de moschee. Hagia Sofia are o semnificație religioasă și politică majoră la nivel mondial. 

Instanța din Turcia stârnește controverse la nivel mondial. Celebra Hagia Sofia nu mai este muzeu
Sursa foto: Pixabay
de Diana Ionescu    |    10 Iul 2020   •   19:20

Mișcarea este una controversată, din cauza faptului că monumentul a fost constuită acum 1,500 de ani ca și catedrală. În timpul Imperiului Otoman, aceasta a fost transformată în moscheee iar în 1934 a devenit muzeu. 

Hagia Sofia este un monument UNESCO, organizație care a îndemnat Turcia să nu îi schimbe statutul fără consultanță. Președintele Turciei însă, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel care a cerut schimbarea, scrie BBC.  

Schimbarea a stârnit controverse la nivel mondial 

Islamiștii din Turcia au cerut și ei revenirea la statutul de moschee a monumentului, dar opoziția s-a împotrivit acestei schimbări. Propunerea a declanșat numeroase discuții politice și religioase în rândul liderilor mondialu. Biserica Ortodoxă a criticat și ea schimbarea.

Revenirea la statutul de moschee a adus numeroase critici și din partea Bisericii Ortodoxe Rusești, care a declarat că este extrem de deazmăgită de faptul că instanța din Turcia nu a luat în considerare și punctul lor de vedere asupra problemei.

×
Subiecte în articol: moschee
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close