Antena 3 CNN Externe Insulele Maldive ar putea dispărea: "Ţara nu va mai fi aici până în anul 2100. Nu vom supraviețui"

Insulele Maldive ar putea dispărea: "Ţara nu va mai fi aici până în anul 2100. Nu vom supraviețui"

Insulele Maldive pot dispărea până la sfârșitul secolului, dacă lumea nu va face nimic pentru combaterea schimbării climatice, a avertizat ministrul Mediului de acolo.

Insulele Maldive ar putea dispărea: "Ţara nu va mai fi aici până în anul 2100. Nu vom supraviețui"
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    20 Mai 2021   •   09:30

Ţara "nu va mai fi aici" până în anul 2100, dacă deteriorarea mediului va continua în acest ritm, a declarat ministrul Aminath Shauna. "Nu vom supraviețui", a continuat demnitarul într-un interviu pentru CNBC, potrivit digi24.ro.

Ministrul Mediului, Insulele Maldive: Schimbările climatice sunt reale și suntem cea mai vulnerabilă țară din lume

Ministrul Mediului din Maldive mai spune că "schimbările climatice sunt reale și suntem cea mai vulnerabilă țară din lume. Nu există un teren mai înalt pentru noi... suntem doar noi, sunt doar insulele noastre și marea".

Circa 80% dintre oameni vor fi afectați de schimbările climatice până în anul 2050, estimează Forumul Economic Mondial. Totodată, oamenii de știință avertizează că nivelul oceanelor ar putea crește cu până la 1,1 metri până în anul 2100.

Dacă aceste previziuni se vor adeveri, faimosul arhipelag ar putea fi printre cele mai afectate locuri, mai ales că aproximativ 80% din cele 1.190 de insule care alcătuiesc arhipelagul se află la doar un metru deasupra nivelului mării.

Deja 90% din insule au raportat inundații, 97% eroziuni ale țărmului și 64% eroziuni în serie, a declarat ministrul.

Ministru: Sunt necesare urgent obiective ambițioase pentru a ajuta nu doar Maldivele, ci toate micile state insulare

"Veniturile, hrana și supraviețuirea noastră depind de felul în care abordăm astăzi aceste vulnerabilități. Viitorul țării noastre, al poporului nostru și al culturii noastre, toate depind de acțiunile noastre de astăzi", mai atrage atenţia Aminath Shauna.

Insulele Maldive au introdus deja mai multe măsuri de a micșora impactul schimbărilor climatice, iar țara dorește să devină "un lider mondial în eforturile de atenuare" a impactului schimbărilor climatice.

"Avem nevoie ca fiecare om să abordeze schimbările climatice la un nivel personal și la un nivel politic de către guverne", a spus Shauna. "Sunt necesare urgent obiective ambițioase pentru a ajuta nu doar Maldivele, ci toate micile state insulare".
 

×
Subiecte în articol: Maldive
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close