Antena 3 CNN Externe Întâlnire de gradul trei la New York: Volodimir Zelenski ar urma să stea la masă cu Serghei Lavrov

Întâlnire de gradul trei la New York: Volodimir Zelenski ar urma să stea la masă cu Serghei Lavrov

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Statele Unite, la New York, unde se va adresa, marți, Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Întâlnire de gradul trei la New York: Volodimir Zelenski ar urma să stea la masă cu Serghei Lavrov
Sursa foto: hepta / DPA Images / Sputnik / Ilya Pitalev
de Adrian Iclozan    |    19 Sep 2023   •   08:54

Este pentru prima dată de la invazia Rusiei când liderul de la Kiev se adresează în persoană Adunării Generale a ONU.

La New York, Zelenski a vizitat spitalul universitar din Staten Island, unde mai mulți soldați ucraineni au fost tratați pentru răni de război, unora fiindu-le amputate membrele.

"Pentru noi este foarte important ca toate cuvintele, toate mesajele noastre să fie auzite", a declarat el.

În 2022, Zelenski a trimis un discurs preînregistrat la ONU, în care a spus: "Putem readuce steagul ucrainean pe întregul nostru teritoriu. O putem face cu forța armelor, dar avem nevoie de timp."

Citește și: Furie la Kremlin, după ce soldații americani au sosit în Armenia

Miercuri, președintele ucrainean va participa la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema războiului din Ucraina.

Nu este clar ce se va întâmpla atunci când ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va lua cuvântul.

Rusia este membru permanent al Consiliului, iar la reuniunea de miercuri vor participa - așezați la masa în formă de potcoavă - cei 15 membri, permanenți și nepermanenți.

Zelenski, despre situația în care ar fi pus la masă cu Lavrov: "Nu știu cum va fi"

Ucraina nu se numără printre membrii nepermanenți, dintre care cinci - Ecuador, Japonia, Malta, Mozambic și Elveția - au fost aleși în decembrie anul trecut.

Totuși, un stat care este membru al ONU, dar nu și al Consiliului de Securitate, poate participa la discuțiile acestui organism în cazul în care Consiliul este de acord cu faptul că interesele respectivului stat sunt afectate în mod deosebit.

"Dacă la Națiunile Unite încă există loc pentru teroriștii ruși, întrebarea nu cred că este pentru mine. Este o întrebare pentru toți membrii Națiunilor Unite. Nu sunt sigur că noi vom alege formatul", a comentat Zelenski perspectiva în care va sta la aceeași masă cu Lavrov.

Întrebat dacă va rămâne în sală pentru a-l asculta pe reprezentantul Rusiei, președintele ucrainean a răspuns: "Nu știu cum va fi".

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close