Antena 3 CNN Externe Întâlnire periculoasă. Un asteroid trece joi pe lângă Terra mai aproape decât sateliții meteo

Întâlnire periculoasă. Un asteroid trece joi pe lângă Terra mai aproape decât sateliții meteo

Un asteroid de mărimea unui autobuz școlar trece joi pe lângă Pământ, la o distanță mult mai mică decât cea la care orbitează unii dintre sateliții meteorologici, anunță presa internațională, citând surse apropiate de agenția spațială americană, NASA.

Întâlnire periculoasă. Un asteroid trece joi pe lângă Terra mai aproape decât sateliții meteo
Sursa foto: NASA/Twitter
de Adrian Iclozan    |    23 Sep 2020   •   23:35

În punctul de apropiere maximă, bucata de rocă spațială, numită 2020 SW, se va afla la doar aproximativ 21 de mii de kilometri de suprafața terestră și va avea o viteză de aproape 8 de km/s.

Momentul apropierii maxime va fi la ora 14:18, ora Bucureștiului. 

Specialiștii spun că asteroidul nu se află pe o traiectorie de impact cu Pământul. 

Chiar și în eventualitatea în care s-ar fi aflat pe o astfel de traiectorie, el ar fi urmat să se spargă în bucăți în păturile superioare ale atmosferei și să ardă precum o minge de foc.

Un asteroid descoperit abia săptămâna trecută

Acest corp ceresc de dimensiuni reduse a fost descoperit abia pe 18 septembrie anul curent de către Mount Lemon Survey, un observator astronomic situat în Arizona.

Potrivit lui Paul Chodas, directorul Centrului pentru corpurile cerești situate aproape de Pâmânt din cadrul JPL/NASA, există mulți asteroizi mici, precum 2020 SW. 

Numărul lor este aproximat la 100 de milioane, însă sunt greu de detectat până se apropie de Pământ.

"O dată la unul-doi ani, asteroizii cu dimensiuni comparabile cu ale 2020 SW intră în atmosfera terestră", a adăugat specialistul.

Potrivit NASA, după apropierea extremă de joi, 2020 SW își va continua călătoria în jurul Soarelui și nu se va reîntoarce decât în 2041, când va trece pe lângă Pământ la o distanță mult mai mare.

×
Subiecte în articol: asteroid Pamant
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close