Antena 3 CNN Externe "Întotdeauna e mai bine dacă zâmbeşti". Viaţa atipică a celor mai bătrâne prostituate din Amsterdam

"Întotdeauna e mai bine dacă zâmbeşti". Viaţa atipică a celor mai bătrâne prostituate din Amsterdam

"Întotdeauna e mai bine dacă zâmbeşti". Viaţa atipică a celor mai bătrâne prostituate din Amsterdam
Sursa foto: Foto: longislandpress.com
02 Oct 2012   •   13:13

Louise şi Martine Fokken, surori gemene şi cele mai bâtrâne prostituate din Amsterdam, se plimbă agale prin apartamentul lor înghesuit din vestul  capitalei olandeze. Una în papuci, cealaltă în sandale, se duc să aducă ceştile de cafea cu spumă şi prăjitura lor preferată cu frişcă. Mişcările lor se sincronizează într-un mod ciudat.

Martine mormăie ceva în timp ce Louise începe să povestească despre familiile forţate să plece din Amsterdam în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mama lor era pe jumătate evreică, informaţie pe care au reuşit să o ţină secretă în perioada în care forţele naziste au invadat Olanda.

"Eram foarte mici în timpul războiului. Când auzea sirenele, mama noastră ne ducea în beci. Nu aveam căşti şi foloseam tigăi pentru a ne acoperi capetele. Arătam foarte amuzant. Şi chiar ne distram acolo", povesteşte Louise care mai mărturiseşte că viaţa ei în Amsteram a însemnat mai mult zâmbet decât tristeţe.

"Trebuie să râzi chiar dacă eşti trist, pentru că e viaţa ta şi nu o poţi schimba. Întotdeauna e mai bine dacă zâmbeşti".

Surorile aprobă afirmaţia la unison.

"Bineînţeles, când aveam 14-15 ani nu ne închipuiam că o să lucrăm ca prostituate. Eram creative şi aveam vise", mărturiseşte Martine.

Loiuse adaugă: "Spun tot timpul că soţul meu m-a bătut până m-a convins să fac asta. Era violent şi spunea că o să mă părăsească dacă nu acceptam să întreţin relaţii sexuale pe bani. A fost dragostea vieţii mele...." povesteşte bătrâna.



Copiii lui Loiuse au fost luaţi în grija statului. Bătrâna are pe dulap o fotografie în care se pot vedea chipurile micuţe ale copiilor ei.

Martine încă practică prostituţia. Spune că pensia nu-i ajunge să se întreţină. Loiuse a renunţat la această activitate din cauza artritei de care suferă.

Martine spune că ar vrea să se retragă, dar nu-şi permite. Tinerii, cei mai mulţi dintre ei în căutare de distracţie, îşi bat joc de ea pentru că e bătrână. Ea râde şi spune că nu-i pasă.

Spune că vremurile s-au schimbat. "Băieţii sunt diferiţi în ziua de azi faţă de cum erau în trecut. Beau prea mult, sunt graşi şi nu respectă femeile", spune Martine. Deşi concurenţa este dură şi vine din partea unor femei mai tinere, Martine încă mai are piaţă pentru serviciile ei. Este specializată în plăceri sado-maso pentru bărbaţii în vârstă.

"Cunoaştem toate trucurile, ştim tot ce-şi doresc bărbaţii. Ştim cum să vorbim cu ei şi ştim cum să-i facem să râdă" spune Martine.

"Asta ştim să facem. Asta e viaţa noastră. Şi....încă ne distrăm", spune zâmbind bâtrâna.

Cele mai bâtrâne prostituate din Amsterdam, gemenele identice Louise şi Martine Fokken (70 de ani), au lansat de curând un film documetar despre viaţa lor şi o carte autobiografică, informează BBC News.



×
Subiecte în articol: prostituate Amsterdam
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close