Antena 3 CNN Externe Inundaţii în nord-estul SUA, soldate cu cinci morţi şi evacuarea a 100.000 de persoane

Inundaţii în nord-estul SUA, soldate cu cinci morţi şi evacuarea a 100.000 de persoane

Inundaţii în nord-estul SUA, soldate cu cinci morţi şi evacuarea a 100.000 de persoane
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
09 Sep 2011   •   09:50

Autorităţile americane au evacuat 100.000 de persoane din cauza ploilor torenţiale care afectează nord-estul Statelor Unite, informează AFP. Inundaţiile din zonele afectate au provocat deja moartea a cinci persoane, au anunţat oficiali americani.
   
Aceste noi intemperii intervin în condiţiile în care regiunea abia se reface după trecerea, săptămâna trecută, a uraganului Irene, care a cauzat pagube de peste zece miliarde de dolari şi a provocat moartea a cel puţin 40 de persoane în estul Statelor Unite.
   
Avertismente de inundaţii sunt în vigoare în mai multe comitate din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Connecticut, Virginia şi Maryland, unde mai multe râuri s-au revărsat, inundând oraşe şi ferme şi determinând închiderea unor autostrăzi, potrivit Serviciului meteorologic naţional.
   
Preşedintele Barack Obama a decretat joi seară stare de urgenţă în statul New York, o declaraţie formală care permite deblocarea de subvenţii federale pentru coordonarea eforturilor cu scopul "de a salva vieţi şi a proteja sănătatea publică", a precizat Casa Albă într-un comunicat.
   
Aproximativ 100.000 de persoane din comitatul Luzerne, în Pennsylvania, au primit un ordin de "evacuare obligatorie", incluzând cei 20.000 de locuitori din Wilkes-Barre, a anunţat purtăoarea de cuvânt a municipalităţii, Drew McLaughlin.
   
Nivelul fluviului Susquehanna, care traversează Wilkes-Barre şi sate din statul New York, este anormal de ridicat, potrivit autorităţilor.
   
"Ne aşteptăm la un nivel-record sau aproape istoric în mai multe părţi ale statului", a declarat o purtătoare de cuvânt a serviciilor de intervenţie din Pennsylvania, Ruth Miller.
   
Cel puţin trei decese au fost semnalate autorităţilor în Pennsylvania, a adăugat Miller, în timp ce statul se pregătea de cele mai grave inundaţii după cele din 1972. Alte două decese au fost înregistrate în nordul statului Virginia, potrivit serviciilor de intervenţie locale.
   
Persoanele care nu îşi evacuează casa riscă să nu poată conta pe serviciile de intervenţie, a avertizat Stephen Bekenich, director pentru operaţiuni de urgenţă în comitatul Luzerne.

În plus, un ordin de evacuare obligatorie a fost decretat pentru circa 10.000 de locuitori ai oraşului Binghamton, din statul New York, unde volumul ploilor a atins 22 de centimetri în ultimele 24 de ore, iar mai multe sate învecinate intenţionau să ia măsuri similare.
   
Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat că se teme de inundaţii importante în această regiune dens populată.

"Situaţia este înspăimântătoare", a afirmat el.
   
Inundaţii erau de asemenea semnalate în anumite sectoare din Washington şi în jurul capitalei americane.
   
Aceste intemperii sunt provocate de resturile furtunii tropicale Lee, retrogradată la depresiune tropicală după ce duminică a atins coastele statului Louisiana (sud).
   

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close