Antena 3 CNN Externe Inundaţiile subterane din Antarctica grăbesc topirea gheţarilor

Inundaţiile subterane din Antarctica grăbesc topirea gheţarilor

Inundaţiile subterane din Antarctica grăbesc topirea gheţarilor
17 Noi 2008   •   14:03

Inundaţiile care au loc sub calota glaciară ce acoperă continentul antarctic şi Groenlanda contribuie la topirea gheţarilor şi la creşterea nivelului mărilor, arată un studiu publicat în revista Nature Geoscience, informează AFP. Viteza de topire a gheţarului Byrd, situat în estul Antarcticii, a crescut cu 10% în perioada decembrie 2005 -februarie 2007 faţă de media anilor precedenţi, a constatat o echipă de cercetători americani.
Topirea s-a produs când două lacuri subterane, situate la 200 de kilometri în amonte de gheţar, s-au golit şi au revărsat 1,7 kilometri cubi de apă, dând naştere unei inundaţii subterane de mari proporţii, spune Leigh Stearns, de la Universitatea Maine.
"Apa acţionează ca un lubrifiant, reducând frecarea la baza gheţarului şi accelerând astfel topirea acestuia", explică expertul Helen Fricker, de la Institutul de oceanografie Scripps, din La Jolla, California, într-un comentariu ataşat studiului.
Viteza de topire a gheţarilor din Antarctica şi Groenlanda influenţează direct nivelul oceanelor şi al mărilor.
Creşterea acestui nivel este de 3 milimetri pe an, ceea ce reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru numeroasele comunităţi umane de pe coastă sau pentru statele insulare din zonă.
Totuşi, prognoza actuală realizată de grupul Interguvernamental al Experţilor în domeniul Climei nu ia în calcul evoluţia calotelor polare din Antarctica şi Groenlanda.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: inundatii Antarctica
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close