Antena 3 CNN Externe Invazia aisbergurilor. Peste 100 de blocuri de gheaţă se îndreaptă spre Noua Zeelandă (VIDEO)

Invazia aisbergurilor. Peste 100 de blocuri de gheaţă se îndreaptă spre Noua Zeelandă (VIDEO)

Invazia aisbergurilor. Peste 100 de blocuri de gheaţă se îndreaptă spre Noua Zeelandă (VIDEO)
23 Noi 2009   •   16:26

Mai multe de o sută, posibil chiar câteva sute, de aisberguri plutesc în direcţia Noii Zeelande, acest rar eveniment aducând avertizări pentru navele din zonă, au anunţat luni oficialii din Noua Zeelandă, scrie The Independent. Un glaciolog australian a declarat că blocurile de gheaţă, observate cu ajutorul fotografiilor din satelit, au trecut de Insulele Auckland şi se îndreaptă spre Insula de Sud, aflată la aproximativ 450 de kilometri nord-est.

Omul de ştiinţă Neal Young a declarat că peste 100 de aisberguri - unele măsurând mai mult de 200 de metri pe diagonală - au fost văzute în doar un grup, indicând că ar putea exista alte sute de blocuri de gheaţă. El a spus că acestea sunt rămăşiţele unui sloi masiv de gheaţă care vine din Antarctica, desprins din cauza temperaturilor aerului şi mării în creştere, ca urmare a încălzirii globale. "Toate acestea sunt bucăţi dintr-un aisberg uriaş, care a avut probabil 30 de kilometri pătraţi atunci când a plecat din Antarctica", a declarat Young.

Conform omului de ştiinţă, atât de multe aisberguri nu au mai plutit în direcţia Noii Zeelande din 2006, când câteva s-au apropiat la 25 de kilometri de coastă - prima astfel de întâmplare din 1931. "Urmează acelaşi traseu. Dacă vor ajunge în Insula de Sud e greu de spus", a mai declarat Young.



Noua Zeelandă i-a avertizat deja pe cei ce navighează în zonă să fie în alertă cu privire la apariţia aisbergurilor. Blocuri de gheaţă au mai fost văzute şi la începutul acestei luni în dreptul insulei australiene Macquarie, aflată la jumătatea drumului dintre Australia şi Antarctica. "Dacă încălzirea globală continuă, anticipez faptul că vom vedea şi mai multe aisberguri în viitor", a declarat Young.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close