Antena 3 CNN Externe Invazia rusă a Ucrainei este „inevitabilă și iminentă” | „Numai președintele Putin știe ce va face în continuare, dar săptămâna viitoare este esențială”

Invazia rusă a Ucrainei este „inevitabilă și iminentă” | „Numai președintele Putin știe ce va face în continuare, dar săptămâna viitoare este esențială”

O invazie rusă a Ucrainei este „inevitabilă și iminentă”, a susținut aseară un deputat conservator din Marea Britanie.

Invazia rusă a Ucrainei este „inevitabilă și iminentă” | „Numai președintele Putin știe ce va face în continuare, dar săptămâna viitoare este esențială”
Sursa foto: Twitter/ Euromaidan Press
de Alexandra Ionescu    |    22 Ian 2022   •   14:28

Această afirmație vine după sugestiile oficialilor americani că Rusia a prepoziționat un grup de agenți să efectueze o operațiune de tip steag fals pentru a justifica invadarea Ucrainei.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Kremlinul pune bazele unui atac printr-o campanie de dezinformare pe rețelele de socializare unde Kievul este considerat drept agresor.

Vorbind vineri, Tobias Ellwood, președintele comisiei de apărare a Comunelor, a declarat: „Mă tem că o invazie a forțelor ruse este inevitabilă și iminentă și am permis ca acest lucru să se întâmple.

„Am avut ocazia să plasăm suficient echipament și personal militar în Ucraina pentru a-l determina pe președintele Putin să se gândească de două ori la invadare, dar nu am reușit să facem acest lucru”.

El a adăugat: „Numai președintele Putin știe ce va face în continuare, dar săptămâna viitoare este esențială.

„S-a negociat într-un colț și după ce NATO a refuzat să se încline în fața amenințărilor sale, aparent, mai rămâne o singură opțiune.”

Sâmbătă, pe Twitter, secretarul de externe Liz Truss, care alături de alți membri NATO a condamnat consolidarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina, a cerut Moscovei „să-și oprească agresiunea”.

Ea a spus: „Rusia desfășoară o campanie de dezinformare menită să destabilizeze și să justifice o invazie a vecinului său suveran, Ucraina.

„Rusia trebuie să-și oprească agresiunea, să-și calmeze și să se angajeze în discuții semnificative”.

Vineri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova nu va aștepta la infinit un răspuns occidental la cererile sale ca atât SUA, cât și NATO să garanteze că alianța militară nu se va extinde spre est. El a spus că așteaptă un răspuns scris săptămâna viitoare.

El a adăugat că implementările și exercițiile NATO în apropierea granițelor Rusiei reprezintă o provocare de securitate care trebuie abordată imediat.

„Am rămas fără răbdare”, a spus domnul Lavrov la o conferință de presă. „Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”.

Ieri, Ministerul rus al Apărării a distribuit imagini cu tancuri și arme încărcate în trenuri. Moscova a descris situația ca fiind parte a unui exercițiu de inspecție pentru testarea artileriei de distanță lungă.

„Acesta este probabil o acoperire pentru unitățile mutate către Ucraina”, a spus Rob Lee, un analist militar din SUA.

În aceeași zi, a fost lansat un atac cibernetic major asupra Ucrainei - care vizează mai mult de o duzină de site-uri web guvernamentale - cu presupuși hackeri ruși trimițând un avertisment ucrainenilor să „te fie frică și să se aștepte la ce este mai rău”.

„Ca urmare a unui atac masiv de hacking, site-urile web ale Ministerului Afacerilor Externe și ale altor agenții guvernamentale sunt temporar oprite. Specialiștii noștri lucrează deja la restabilirea funcționării sistemelor IT”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ministerului de externe ucrainean.

Vineri dimineață, Josep Borrell, principalul diplomat al UE, a condamnat atacul cibernetic și a spus că blocul va sprijini Kievul.

„Vom mobiliza toate resursele noastre pentru a ajuta Ucraina să abordeze acest atac cibernetic. Din păcate, știam că se poate întâmpla”, a spus el reporterilor la o reuniune a liderilor străini ai UE la Brest, Franța”.

„Este greu de spus [cine este în spatele lui]. Nu pot da vina pe nimeni pentru că nu am dovezi, dar ne putem imagina”, a adăugat el.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina invazie conflict Vladimir Putin
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close