Antena 3 CNN Externe Inventatorul "cutiei negre" a murit la vârsta de 85 de ani

Inventatorul "cutiei negre" a murit la vârsta de 85 de ani

Inventatorul "cutiei negre" a murit la vârsta de 85 de ani
21 Iul 2010   •   14:52

David Warren, omul de ştiinţă australian care a inventat "cutia neagră" care înreagistrează date din timpul zborurilor, a murit la vârsta de 85 de ani, au confirmat oficialii Ministerului Apărării, citaţi de The Boston Globe.

Warren, care a murit luni, a venit cu ideea plasării unui reportofon în cabina piloţilor după ce a investigat prăbuşirea primului avion comercial de linie, "Comet", în 1953. El a considerat că ar fi de folos pentru cei care analizează cauzele accidentelor aviatice dacă ar avea înregistrarea discuţiilor din cabină.

Astfel, Warren a proiectat şi construit prototipul "cutiei negre" în 1956, dar a durat câţiva ani până când autorităţile au înţeles cât de folositor este instrumentul şi au început să îl instaleze în avioanele din toată lumea.

Warren s-a născut în 1925 în nord-estul Australiei. În 1934, tatăl lui a murit într-un accident aviatic, iar el a urmat o carieră în domeniu, ajungând să fie cercetător şef la Laboratoarele de Cercetare Aeronautică ale Organizaţiei de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Apărare din Melbourne, între 1952 şi 1983. "Aparatul creat de Dr. Warren a contribuit decisiv la sporirea siguranţei în aviaţia mondială", a spus Ministerul Apărării într-un comunicat.

În 2002, Warren a fost decorat cu "Ordinul Australiei", printre alte premii primite din partea ţarii pentru munca depusă. Warren a lăsat în urma lui pe soţia Ruth, patru copii şi şapte nepoţi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close