Antena 3 CNN Externe INVESTIŢII COLOSALE în proiecte MOARTE. Spania vrea să vândă un "aeroport fantomă"

INVESTIŢII COLOSALE în proiecte MOARTE. Spania vrea să vândă un "aeroport fantomă"

INVESTIŢII COLOSALE în proiecte MOARTE. Spania vrea să vândă un "aeroport fantomă"
Sursa foto: Foto: desertedplaces.blogspot.com
08 Dec 2013   •   18:19
Spania vrea să obţină 100 de milioane de euro pe un aeroport care a costat 1 miliard de euro, deschis în 2009 într-un oraş de 75.000 de locuitori, dar închis în luna aprilie a anului trecut din cauza traficului foarte redus, potrivit cotidianului britanic Financial Times, citat de Mediafax.
Aeroportul, în stare impecabilă, dispune de 4 kilometri de pistă şi a fost construit pentru un trafic de 10 milioane de pasageri pe an. Aeroportul include un centru pentru vizitatori, un parc industrial vast şi un turn de control de 50 de metri înălţime. De asemenea, dispune de acces bun la reţeaua naţională de autostrăzi şi spaţii generoase de parcare.
Proiectul a fost finalizat în 2009, la scurt timp după colapsul pieţei imobiliare din Spania, la un cost pentru investitori privaţi şi autorităţi regionale de peste 1 miliard de euro. Administratorii vor scoate luni la vânzare "aeroportul fantomă" din Ciudad Real, notează Financial Times.
Inaugurat cu speranţe mari în 2009, aeroportul nu a atras niciodată mai mult de câteva zboruri pe săptămână, cu mult sub capacitatea sa. Niciun avion nu a mai aterizat la Ciudad Real din luna aprilie a anului trecut, când a fost închis oficial.
Compania CR Aeropuertos, operatorul terminalului de la Ciudad Real, a intrat în faliment în urmă cu trei ani, iar aeroportul va fi scos la licitaţie pentru plata datoriilor către creditori.
Procesul de vânzare va începe luni şi se va încheia la 29 decembrie, potrivit unui comunicat de presă al administratorilor. Participanţii la licitaţie vor trebui să propună preţuri de peste 100 de milioane de euro şi să constituie garanţii echivalente cu 5% din valoarea ofertei.
"Până acum nu au fost depuse oferte ferme, dar există mai multe părţi interesate şi ne aşteptăm ca de luni să fie transmise propuneri", a declarat Francisco Pérez, unul dintre administratori.
Oraşul Ciudad Real, o capitală regională cu numai 75.000 de locuitori, este situat la jumătatea distanţei dintre Madrid şi Cordoba, într-o zonă mai puţin populată din Castilla-La Mancha. În regiune nu există activitate industrială semnificativă, iar oraşul atrage puţini vizitatori, mai ales din afara ţării.
Potrivit statisticii spaniole, numărul înnoptărilor pentru vizitatori străini în Ciudad Real este de 1.300-1.500 pe lună.
Contrastul puternic dintre capacitatea prea mare a aeroportului şi lipsa evidentă a cererii fac din aeroport un simbol al exceselor din anii de boom economic ai Spaniei.
Decizia iniţială de a numi aeroportul Ciudad Real Don Quixote, după eroul care se lupta cu adversari imaginari al autorului Miguel de Cervantes, a agravat situaţia jenantă. Numele a fost schimbat în Ciudad Real Central.
Potrivit administratorului, izolarea şi legăurile bune de transport ar putea fi utile companiilor implicate în mentenanţa avioanelor, staţionarea acestora pe termen lung sau alte afaceri similare.
Administratorii speră ca o decizie finală în privinţa eventualului cştigător al licitaţiei să fie luată până în februarie.
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close