Antena 3 CNN Externe Ioan Paul al II-lea, primul papă care a păşit pe pământ ortodox

Ioan Paul al II-lea, primul papă care a păşit pe pământ ortodox

Ioan Paul al II-lea, primul papă care a păşit pe pământ ortodox
Sursa foto: Foto: Mediafax
01 Mai 2011   •   13:01

Omul care a întruchipat credinţa a sute de milioane de catolici, Papa Ioan Paul al II-lea, a fost primul papă care a păşit pe pământ ortodox.

Pontiful polonez a vizitat ţara noastră în urmă cu 12 ani, când 300.000 de români, catolici şi ortodocşi, l-au întâmpinat în stradă cu urale, iar milioane de oameni l-au privit la televizor. Drept răsplată, suveranul pontif le-a vorbit minute-n şir în limba română.

"Sosesc astăzi în România, naţiune mult dragă mie şi pe care de multă vreme doream să o vizitez", spunea, atunci Papa.

Papa Ioan Paul al II-lea a sărutat pământul României la cobărârea din avion. A fost prima ţară majoritar ortodoxă vizitată de un suveran pontif
în istoria de 2.000 de ani a creştinătăţii. O vizită de fericită amintire pentru români. 

A trecut mai mult de un deceniu de când Papa Ioan Paul al II-lea a fost în România, dar cei care i-au fost alături păstrează vie amintirea acelor momente.

"O personalitate providenţială, mare om al credinţei , un sfânt. Am întâlnit un sfânt", spune fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.

Evenimentul din 1999 a fost considerat momentul care a redus neînţelegerile dintre biserica ortodoxă şi biserica catolică.

"Nu vom uita niciodată istoricul pelerinaj ecumenic în 1999, când sfântul părinte le-a adus tuturor românilor binecuvântarea sa apostolică", a completat fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu.

"A schimbat lumea. A fost un om care a iubit românii, pentru primirea despre care îmi spunea că l-a îmbătat de fericire. Un om sfânt, un om puternic, un om cu o mare convinger", apreciază un alt fost prim-ministrul al ţării, Petre Roman.

Vizita Papei Ioan Paul al II-lea a fost evenimentul care a întors lumea cu faţa spre România.

"Era un om, din toate punctele de vedere, remarcabil. Şi un interlocutor foarte serios, un om cu o gândire socială profundă. De fapt, el a adus, din acest punct de vedere, în Vatican, o notă distinctă şi a deschis biserica catolică şi Vaticanul către lume, prin întâlnirile acelea masive cu populaţia, pe unde mergea", spune Ion Iliescu.

A fost o vizită de importanţă colosală, care a făcut din România o mare familie creştină. Catolici şi ortodoxi au strigat atunci unitate.

 


×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close