Antena 3 CNN Externe Cel mai cuprinzător raport asupra încălzirii globale este publicat astăzi. Apelul ultimei șanse pentru decidenții de pe planetă

Cel mai cuprinzător raport asupra încălzirii globale este publicat astăzi. Apelul ultimei șanse pentru decidenții de pe planetă

Comitetul interguvernamental ONU asupra schimbărilor climatice (IPCC) publică, luni, cel mai amplu raport elaborat vreodată asupra schimbărilor climatice, transmite presa internațională.

Cel mai cuprinzător raport asupra încălzirii globale este publicat astăzi. Apelul ultimei șanse pentru decidenții de pe planetă
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    09 Aug 2021   •   11:08

Acest document, realizat după examinarea a peste 14.000 de lucrări științifice, reprezintă cea mai actualizată analiză asupra felului în care încălzirea globală va schimba lumea în deceniile următoare.

BBC notează că raportul IPCC va aduce vești proaste, asezonate cu "frânturi de optimism" iar experții spun, la rândul lor, că acest document va fi un masiv "apel de trezire" pentru a determina guvernele să reducă emisiile poluante.

Raportul IPCC, consultat de presa internațională în săptămânile din urmă, vine într-un moment în care lumea este bombardată cu informații despre temperaturile record și incendiile dramatice de vegetație care au cuprins mari porțiuni din America de Nord, Siberia și, mai recent, zona Mediteranei.

Raportul IPCC care va fi parțial publicat luni este al șaselea astfel de document, din 1992.

Secțiunea dată publicității este realizată Grupul de Lucru I din cadrul IPCC, care a examinat mecanismele științifice naturale din spatele schimbărilor climatice.

Alte porțiuni ale raportului urmează să fie publicate anul viitor.

Ce va cuprinde raportul IPCC

Secțiunea a cărei publicare se va produce luni va conține, între altele:

  • - amănunte legate de transformările pe care le vor suferi oceanele, calota glaciară și pământurile în decadele următoare;
  • - previziuni asupra evoluției temperaturilor dar și rolul jucat de omenire în criza climatică;
  • - avertismente privind momentul în care temperaturile globale vor depăși cu 1,5 grade Celsius nivelurile din epoca pre-industrială. Conform experților, impactul schimbărilor climatice este mult mai sever când creșterea temperaturilor depășește 1,5 grade.
  • - un capitol dedicat legăturii dintre fenomenele extreme și temperaturile în creștere.

Ultimul raport al IPCC a fost dat publicității în 2013.

IPCC în 2013: 95% șanse ca umanitatea să fie "motorul principal" al încălzirii globale

Documentul de atunci indica o probabilitate de 95% ca umanitatea să reprezinte cauza principală a încălzirii globale, începând cu anii '50 din secolul trecut.

Pe baza datelor combinate referitoare la suprafața terestră și la cea oceanică, culese între 1880 și 2012, documentul a indicat o creștere a temperaturii globale cu 0,85 grade Celsius.

De asemenea, raportul IPCC din 2013 arăta că perioada cuprinsă între 1983 și 2012 a fost cea mai caldă perioadă din Emisfera Nordică în ultimii 1.400 de ani.

Foto: Incendii masive de vegetație în zona localității Kuel din Iakuția, Siberia Orientală, 8 august 2021

×
Subiecte în articol: IPCC schimbari climatice
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close