Antena 3 CNN Externe Irak: Ali Chimicul, vărul lui Saddam Hussein, executat prin spânzurare

Irak: Ali Chimicul, vărul lui Saddam Hussein, executat prin spânzurare

Irak: Ali Chimicul, vărul lui Saddam Hussein, executat prin spânzurare
25 Ian 2010   •   16:39

Ali Hassan al-Majeed, oficialul de pe vremea lui Saddam Hussein cunoscut ca Ali Chimicul, a fost executat, luni, prin spânzurare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului irakian, citat de AFP.

În urmă cu două săptămâni, el fusese condamnat la moarte pentru a patra oară pentru că a ordonat atacul cu gaz din 1988 ce a dus la moartea a 5.000 de kurzi.

Ali Hassan al-Majid a cerut, atunci, atacarea satului irakian Halabja, în Nord-Estul statului, când războiul dintre Iran şi Irak era pe final. Din acest motiv, el a primit condamnarea la moarte, aceasta fiind cea de-a patra sentinţă de pedeapsă cu moartea.

Văr al lui Saddam, Majid şi-a câştigat macabara poreclă pentru ordonarea unui atacuri cu gaz otrăvitor, campanii de bombardamente şi deportări în masă ce au dus la moartea a circa 182.000 kurzi în anii 1980.

Anterior, el a mai fost condamnat la spânzurarea pentru genocid contra kurzilor, o a doua sentinţă în decembrie 2008 pentru crime de război comise în timpul revoltei şiite din 1991 în sudul Irakului.

În martie 2009, Curtea Supremă irakiană a dat o a treia sentinţă de condamnare la moarte pentru uciderea în 1999 a zeci de şiiţi în zona Sadr din Bagdad.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: executat spanzurare
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close