Antena 3 CNN Externe Irak aprobă acordurile cu companii petroliere străine: investiţii de 100 miliarde dolari

Irak aprobă acordurile cu companii petroliere străine: investiţii de 100 miliarde dolari

Irak aprobă acordurile cu companii petroliere străine: investiţii de 100 miliarde dolari
Sursa foto: petrol desert
07 Ian 2010   •   23:21

Irak a aprobat toate acordurile cu firme străine energetice licitate anul trecut, deschizând astfel drumul pentru peste 100 miliarde dolari în investiţii, a anunţat ministerul Petrolului.

Cele nouă contracte, ce vor fi semnate oficial în curând, vor mări considerabil producţia de ţiţei a Irakului în următorii şapte ani şi ar putea transforma acesta stat în unul din cei mai mari producători din lume .
Purtătorul de cuvânt al ministrului irakian al Petrolului, Assem Jihad, a precizat că guvernul a introdus unele amendamente minore la contracte, dar nu a dat detalii despre aceste schimbări.
El arăta că ministerul a primit documente de la compania anglo-olandeză Shell, Petronas din Malaezia, Japex din Japonia şi Sonangol din Angola, care şi-au dat acordul pentru modificări.
După ce se vor primi aprobările şi de la companiile ce vor exploata alte trei zăcăminte, se va stabili o dată pentru semnarea documentelor.
Printre companiile ce vor mai fi implicate se numără Lukoil ţi Gazprom din Rusia şi CNPC din China.
Societăţile vor trebui să plătească o taxă fixă per baril extras şi nu o cotă din profit. Acordurile vor duce producţia de petrol a Irakului la 12 milioane de barili pe zi, de la actualii 2,5 milioane.

Irak este pe locul trei în lume la rezerve de petrol după Arabia Saudită şi Iran -- cu circa 115 miliarde de barili.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Irak
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close