Irakul a declanșat o operațiune militară amplă pentru recuperarea celui mai important oraș din nordul țării din mâinile teroriștilor

de G.S.    |    24 Mar 2016   •   12:12
Irakul a declanșat o operațiune militară amplă pentru recuperarea celui mai important oraș din nordul țării din mâinile teroriștilor Foto: pixabay.com

Forţele armatei irakiene au anunţat joi lansarea operaţiunii pentru eliberarea provinciei Ninive (nord), inclusiv a oraşului Mosul, capitala administrativă, din mâinile jihadiştilor grupării Stat Islamic, relatează AFP.

'În cadrul acestei operaţiuni de eliberare a Ninive şi a sectoarelor afiliate', forţele armate şi Unităţile de mobilizare populară (coaliţia de miliţii în majoritate şiite) 'au început prima fază a operaţiunilor de recucerire', a afirmat într-un comunicat comandamentul de operaţiuni comune. Acest comandament supervizează, în colaborare cu Statele Unite, lupta antijihadistă, aminteşte France Presse, conform Agerpres.

Potrivit comunicatului, mai multe localităţi au fost deja 'eliberate', iar forţele armate continuă să avanseze pe teren.

La rândul său, Araz Mirkhan, un responsabil al forţelor kurde peshmerga, a indicat pentru AFP că 'forţele irakiene din Makhmour au început să avanseze spre al-Qayyar la sud de oraşul Mosul', adăugând că au fost eliberate patru-cinci localităţi.

Mosul este primul mare oraş din nordul Irakului care a căzut în mâinile jihadiştilor în vara anului 2014, în cadrul unei vaste ofensive lansate de aceştia.

Parteneri
x close