Antena 3 CNN Externe Irakul cere sprijinul ONU în cazul trupelor turce desfășurate în nordul țării

Irakul cere sprijinul ONU în cazul trupelor turce desfășurate în nordul țării

Irakul cere sprijinul ONU în cazul trupelor turce desfășurate în nordul țării
12 Dec 2015   •   08:52

Irakul a adresat vineri o scrisoare Consiliului de Securitate pentru a se plânge de desfășurarea trupelor turce în nordul țării, a făcut cunoscut ambasadorul american Samantha Power, potrivit Agerpres.

Ambasadorul irakian la Națiunile Unite, Mohammed Ali Alhakim, a remis această scrisoare Samanthei Power în calitatea ei de președinte al Consiliului în luna decembrie, pentru a o distribui celorlalte 14 țări membre.

El "nu a făcut cereri specifice" și nu a solicitat în mod special o reuniune de urgență a Consiliului asupra acestui dosar, a precizat presei diplomata americană.

Dar, a adăugat ea, ambasadorul irakian a exprimat "îngrijorarea tot mai mare a guvernului său" în legătură cu această situație "care nu este rezolvată".

Samantha Power a reafirmat poziția Statelor Unite potrivit căreia "orice desfășurare de trupe în Irak trebuie făcută cu acordul guvernului irakian suveran".

Ea și-a exprimat dorința ca "dialogul să continue între guvernele irakian și turc pentru a găsi o soluție pe cale amiabilă".

Turcia a desfășurat săptămâna trecută mai multe sute de soldați și tancuri la Bashiqa, în vecinătatea celui de-al doilea oraș ca mărime din Irak, Mosul, ocupat din iunie 2014 de jihadiștii din gruparea Statul Islamic (SI). Militari turci antrenează aici, deja de mai multe luni, trupe ale guvernului regional din Kurdistanul irakian (peshmerga) și voluntari irakieni doritori să lupte împotriva SI.

Ankara a promis vineri să țină cont de "îngrijorările" Irakului, chiar dacă președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a repetat că o retragere este "în afară de orice discuție".

×
Subiecte în articol: turcia consiliul de securitate Irak
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close