Antena 3 CNN Externe Irak vrea să fie primit în clubul nuclear

Irak vrea să fie primit în clubul nuclear

Irak vrea să fie primit în clubul nuclear
Sursa foto: energie nucleara
28 Oct 2009   •   09:04

Irak a început să facă lobby pentru a primi aprobarea de a deveni un jucător nuclear, la aproape 19 ani după ce avioanele americane au distrus cele două reactoare ale lui Saddam Hussein.
Guvernul irakian i-a abordat pe reprezentanţii industriei de profil din Franţa pentru a construi cel puţin unul din reactoarele care a fost distrus la începutul primului război din Golf, scrie The Guardian.
Bagdad ar mai fi contactata şi Agenţia Internaţionalăî pentru Energie Atomică şi ONU încercând să ocoloească rezoluţiile ce interzic intrarea ţării în clubul nuclear.
Irak s-ar concentra pentru început pe intrarea reactoului pe un sector de cercetare.
"Cooperăm cu IAEA pentru extinderea şi definirea domeniilor de cercetare în care putem implementa tehnologia nucleară pentru scopuri paşnice,"declara ministrul ştiinţei şi tehnologiei Raid Fahmi.
Noua tentativă irakiană pentru un domeniu responsabil în mare parte pentru izolarea sa internaţională şi două invazii, vine într-un moment de mare încordare diplomatică cu vecinul Iran, acuzat de deturnarea unui program nuclear civil către un program militar.
În plus, situaţia politică este încă destul de instabilă în Irak, două clădiri guvernamentale fiind distruse duminică de atentatori sinucigaşi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: program nuclear energie nucleara Irak
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close