Antena 3 CNN Externe Irakienii decid viitorul ţării. Vot crucial pentru alegerea parlamentului

Irakienii decid viitorul ţării. Vot crucial pentru alegerea parlamentului

Irakienii decid viitorul ţării. Vot crucial pentru alegerea parlamentului
Sursa foto: femei
07 Mar 2010   •   10:02

19 milioane de irakieni sunt chemaţi, duminică, la urne pentru desemnarea viitorului parlament al ţării. Scrutinul este considerat crucial pentru evoluţia Irakului spre democraţie, iar grupările extremiste au promis că vor face totul pentru a-i provoca eşecul. Reţeaua al-Qaida i-a ameninţat pe toţi cei care vor participa la vot, iar atentatele teroriste s-au ţinut lanţ în ultimele zile.

Pe listele de candidaţi figurează 12 alianţe care reunesc aproximativ o sută de partide, alături de politicieni independenţi. Alianţele sunt destul de fragile şi cele mai multe s-au format doar pentru alegeri. Principala favorită este gruparea actualului prim-ministru şiit Nuri al-Maliki.

Se aşteaptă ca în viitorul parlament să fie mai bine reprezentaţi şi sunniţii, care au dominat viaţa politică până la căderea lui Saddam Hussein, dar au boicotat, în mare parte, alegerile din 2005. Al-Qaida şi alte grupări extremiste s-au străduit să-i terorizeze, şi de această dată, pe alegători pentru a-i ţine departe de secţiile de votare.

Sâmbătă, cel puţin trei oameni au fost ucişi şi peste 50 - răniţi în explozia unei maşini-capcană la Najaf, iar la Bagdad geniştii au dezamorsat aproape 50 de bombe. La atacurile teroriste se adaugă rivalităţile dintre partide: în nordul ţării, locuit de kurzi, două formaţiuni adverse s-au confruntat chiar înainte de sosirea observatorilor străini, între care se numără şi români.


Autorităţile au luat măsuri deosebite pentru siguranţa alegerilor. 200.000 de poliţişti sunt mobilizaţi numai la Bagdad. Circulaţia auto este interzisă în toate marile oraşe iar frontierele şi aeroporturile sunt închise. Primele rezultate ale scrutinului vor fi cunoscute abia pe 18 martie.

Antena 3


×
Subiecte în articol: Irak alegeri scrutin al-Qaida
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close