Antena 3 CNN Externe Irakul a devenit destinaţie turistică

Irakul a devenit destinaţie turistică

Irakul a devenit destinaţie turistică
Sursa foto: Irak
22 Mar 2009   •   16:02

Pentru prima dată de la război, un mic grup de turişti occidentali a parcurs un circuit prin oraşele irakiene. Autorităţile de la Bagdad sunt convinse că turismul are un mare viitor în această ţară. Cei opt turişti - cinci britanici, doi americani şi un canadian ? pau părăsit duminică Irakul după o excursie de 15 zile. Programul a început la Bagdad, cu celebrul monument al săbiilor, ridicat de Saddam Hussein după războiul cu Iranul.

Itinerarul a mai inclus ruinele legendarelor cetăţi Babilon şi Ur, castelele medievale din Kurdistan şi chiar moscheea din Samarra, loc sacru al şiiţilor, distrusă parţial de un atentat. Controalele de securitate au făcut deplasările mai dificile dar, pe de altă parte, au reprezentat un punct de atracţie în plus. Militarii sunt de părere că prezenţa turiştilor în Irak este o dovadă a faptului că securitatea în regiune a sporit.

Spre deosebire de demnitarii străini care circulă prin Irak sub protecţie armată, turiştii au călătorit într-un microbuz obişnuit, îmbrăcaţi la fel ca în orice altă regiune cu aceeaşi climă din lume. Ei nu s-au simţit deloc în pericol, dar s-au plâns, în schimb, de lipsa apei calde în hoteluri sau de faptul că au găsit unele muzee închise.

În ciuda micilor probleme, turiştii s-au declarat încântaţi că au văzut Irakul cu ochii lor. Guvernul vede în vizita lor un semn de revenire la normalitate şi speră că, pe măsură ce Irakul va redeveni o ţară sigură, va atrage tot mai mulţi vizitatori străini.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Irak
Parteneri
Ion Iliescu, mesaj surpriză pe blogul personal
x close