Antena 3 CNN Externe Iran a lansat un submarin în timp ce Statele Unite participă la un exerciţiu în Golful Oman

Iran a lansat un submarin în timp ce Statele Unite participă la un exerciţiu în Golful Oman

Iran a lansat un submarin în timp ce Statele Unite participă la un exerciţiu în Golful Oman
Sursa foto: Foto: en.trend.az
de N.B.    |    18 Sep 2012   •   17:42

Iran a lansat, marţi, un submarin şi o navă militară în Golful Oman din portul Banda Abbas, concomitent cu apariţia navelor Statelor Unite şi ale aliaţilor, care execută un exerciţiu pentru păstrarea deschisă a rutelor petrolului, informează Reuters.

Teheran a avertizat în repetate rânduri că intenţionează să închită Strâmtoarea Ormuz, o rută pentru exporturile de petrol din Golf, dacă centrele de cercetare nucleară iraniene devin o ţintă pentru atacurile Israelului, ţară care consideră că Iranul încearcă să dezvolte o armă atomică.

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi mai multe ţări din Orientul Mijlociu iau parte la un exerciţiu naval care se concentrează pe degajarea minelor pe care Teheranul sau alte grupuri de gherilă le-ar putea amplasa în ape pentru a bloca traficul petrolierelor.

În declaraţiile publice, liderii militari iranieni au fost foarte relaxaţi cu privire la exerciţiul american. "Acesta este un exerciţiu defensiv şi nu îl percepem ca pe o ameninţare (...) Nu vom derula exerciţii în replică", a declarat Mohammad Ali Jafari, comandantul Corpului de Gardă Revoluţionar Islamic.

Submarinul Tareq-901 şi distrugătorul Sahand au fost lansate la ordinul direct al Conducătorului Suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, comunică agenţia naţională de presă IRNA. Khamenei se află, în prezent la Nowshahr, un oraş de pe coasta de nord, unde inspectează cadeţii antrenându-se să planteze mine, să elibereze nave capturate, să distrugă ambarcaţiuni inamice şi să sară din elicoptere.

"Forţele armate trebuie să deţină capacităţi astfel încât nimeni să nu poată ataca graniţele ţării şi dragul popor al Iranului" le-a spus ayatollahul comandanţilor militari.

Duminică, preimierul Israelului, Benjamin Netanyahu a declarat că Teheranul este aproape de a construi o bombă nucleară şi a lăsat loc pentru speculaţiile conform cărora se pregăteşte un atac împotriva Iranului. Oficialii iranieni continuă să declare că programul nuclear este paşnic.


×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close