Antena 3 CNN Externe Iran adoptă o poziţie dură în negocierile nucleare

Iran adoptă o poziţie dură în negocierile nucleare

Iran adoptă o poziţie dură în negocierile nucleare
Sursa foto: nuclear iran
20 Oct 2009   •   15:30

Negociatorii Iranului au adoptat o poziţie mai dură în privinţa programului lor nuclear, arătând că Teheran va refuza să continue acordul de a preda 75 procente din uraniul îmbogăţit.
Mutarea vine pe fondul discuţiilor dintre oficiali iraniani şi reprezentanţi ai Americii, Franţei şi Rusiei la Viena. O întâlnire anterioară de la Geneva, pe 1 octombrie, ajunsese la un acord ce ar fi putut însemna un mare pas înainte în negocieri.
Iran a strâns cel puţin 1,4 tone de uraniu slab îmbogăţit în fabrica sa subterană din Natanz. Dacă acesta este îmbogăţit la un nivel superior- un proces de durată- ar fi de ajuns pentru o armă nucleară.

Dar Iran a fost de acord să exporte 75 procente din stocul său către Rusia şi Franţa, unde ar fi fost convertiti pentru a fi folosit în reactorul civil de cercetare din Teheran. Acesta ar fi fost un pas semnificativ spre limitarea ambiţiilor nucleare ale Iranului.
Înainte de negocieri însă, oficialii iranieni au semnalat că s-au răzgândit. "Iran doreşte să cumpere direct uraniu puternic îmbogăţit, fără a-l trimite pe cel slab îmbogoţit afară din ţară".
Cu toate acestea, şeful Agenţiei nucleare a ONU, Mohammed El Baradei arăta că prima zi de discuţii de la Viena a fost una reuşită. Întâlnirea din Viena a început imediat după ce televiziunea iraniană relata că Teheran nu va face afaceri cu Franţa deoarece anterior e eşuat în livrarea de materiale nucleare.
Media iraniană mai relata că alt motiv pentru refuzul negocierilor cu Franţa este cauzată de interferinţa Parisului în eforturile organismului ONU de a mări cooperarea.
Summitul de la Viena, găzduit de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, oferă prima oportunitate de a se dezamorsa conflictul legat de programul nuclear al Iranului.
În pofida unei prime întâlniri constructive, oficialii occidentali au avertizat că mai sunt multe chestiuni de rezolvat.

Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close