Antena 3 CNN Externe Iranul ajută Rusia să eludeze sancțiunile folosind ”armada fantomă” pentru a transporta petrolul Kremlinului,

Iranul ajută Rusia să eludeze sancțiunile folosind ”armada fantomă” pentru a transporta petrolul Kremlinului,

”Armada fantomă” iraniană de nave  a fost acuzată că ajută companiile petroliere ruse să eludeze sancțiunile.

Iranul ajută Rusia să eludeze sancțiunile folosind ”armada fantomă” pentru a transporta petrolul Kremlinului,
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    05 Iun 2022   •   15:00

Companii legate de Kremlin transportă petrol în flota de nave de pe piața neagră a Teheranului pentru a depăși interdicțiile din SUA, Marea Britanie și UE privind exporturile de petrol rusesc, potrivit cercetătorilor de la United Against Nuclear Iran (UANI), o organizație internațională non-profit.

Acum îi îndeamnă pe aliații occidentali să formeze o echipă de „apărători de fantome” pentru a reprima navele care se presupune că îl ajută pe Vladimir Putin să-și finanțeze mașina de război.

Anul trecut Iranul a folosit o flotă de până la 123 de nave, folosind tehnici precum „spoofing” și „flag hopping”, pentru a sustrage sancțiunile comerciale internaționale împotriva națiunii din Orientul Mijlociu.

Navele își „falsifică” locația reală pe transponderele GPS, astfel încât să pară ancorate pe mare atunci când încarcă și descarcă în porturi.

De asemenea, folosesc steaguri ale diferitelor națiuni pentru a deruta autoritățile împreună cu documentația falsă.

UANI susține acum că a identificat cel puțin cinci nave din „armada fantomă” iraniană care transporta petrol din Rusia către China și India.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina sanctiuni Iran petrol
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close