x close

Iran ameninţă ca va produce singur combustibil nuclear dacă nu se ajunge la un acord

30 Dec 2009   •   17:31
 Iran ameninţă ca va produce singur combustibil nuclear dacă nu se ajunge la un acord 
 nuclear iran

Ministrul iranian de Externe Manouchehr Mottaki a declarat că ţara sa va produce combustibil nuclear puternic îmbogăţit pentru reactorul său de cercetare dacă statele occidentale refuză să îl livreze.
"Am stabilit o limită de timp pentru ca Occidentul să ia o decizie legată de livrarea combustibilului necesar pentru reacotrul de cercetare din Teheran ," declara Mottaki în cadrul unei conferinţe de presă.
"Dacă nu se ia o decizie logică într-un timp scurt, pentru cumpărare sau schimb, Iran va produce singur combustibilul. Nu vom mai aştepta".
Săptămâna trecută, Teheran a respins termenul limită stabili de SUA pentru a oferi un răspuns legat de schimbul nuclear.
Anterior purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, declara că decembrie este "un deadline foarte real pentru Iran să îşi respecte responsabilităţile " nucleare .
Conform unui acord susţinut de ONU, majoritatea uraniului slab îmbogăţit ar urma să fie trimis în Rusia şi Franţa până la finele anului , unde va fi procesat şi va trimis înapoi îmbogăţit la o purtitate de 20%, pentru reactorul nuclear de cercetare din capitală.
Iran a respins acordul, cerând un schimb simultan pe teritoriul statului.
Antena3.ro

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati