Antena 3 CNN Externe Iran anunţă construirea unei noi centrale nucleare

Iran anunţă construirea unei noi centrale nucleare

Iran anunţă construirea unei noi centrale nucleare
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
27 Mai 2012   •   13:33

Iranul a anunţat că va demara construcţia unei noi centrale nucleare la Bushehr, alături de actuala centrală construită de Rusia, conform televiziunii de stat.

"Iranu va construi anul viitor o centrală nucleară de 1.000 de megawaţi la Bushehr", a arătat un oficial, fără a preciza dacă Rusia va fi asociată în acest proiect.

Liderii iranieni şi-au exprimat de mai multe ori intenţia de a construi aproximativ 20 de centrale nucleare, cu o putere totală de 20.000 de megawaţi, dar nu au făcut niciodată un anunţ precis privind această intenţie.
   
Centrala actuală de la Bushehr are de asemenea o putere de 1.000 de megawaţi şi a fost inaugurată în 2010, după 35 de ani de lucrări şi disensiuni politice, tehnice şi financiare, Rusia reluând în 1995 proiectul abandonat de Germania după revoluţia islamică din 1979 şi după războiul dintre Iran şi Irak (1980-1988).
   
Această centrală, construită de Rusia şi administrată în comun de către echipe mixte de ingineri şi tehnicieni iranieni şi ruşi, nu este complet funcţională.
   
Abbasi Davani, citat duminică de mai mulţi reprezentanţi ai presei iraniene, a declarat că ea nu va funcţiona la capacitate maximă decât începând cu luna noiembrie, cu aproximativ doi ani de întârziere faţă de obiectivul anunţat, în 2010.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close