Antena 3 CNN Externe Iran anunţă testarea cu succes a unei rachete ce poate lovi şi Europa

Iran anunţă testarea cu succes a unei rachete ce poate lovi şi Europa

Iran anunţă testarea cu succes a unei rachete ce poate lovi şi Europa
Sursa foto: racheta iran
21 Mai 2009   •   04:29

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a anunţat că s-a testat cu succes o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, ceea ce a atras atenţia întregii lumi, dar şi avertismentele adresate Europei, care ar trebui ea să se teamă de programul balistic al republicii islamice.
Informaţia privind reuşita testului a fost confirmată de secretarul american al Apărării, Robert Gates.
După anunţul lui Ahmadinejad, din oraşul Semnan, aproape de locul de lansare, Italia a anunţat anularea unei vizite a ministrului de Externe Franco Frattini.
Preşedintele iranian arăta că racheta Sejil-2, care funcţionează cu combustibil solid, este capabilă să treacă de atmosferă pentru ca apoi să se întoarcă pentru a lovi ţinta, fără a specifica raza de acţiune.
La Washington, Gates a confirmat în Congresul american că informaţiile arată un test reuşit, iar raza de acţiune a noii rachete a estimat-o la 2000-2500 de kilometri.
Israel anunţat după testul făcut de republica islamică că acesta ar trebui să fie motiv de preocupare şi pentru statele europene, deoarece Iranul are acum capacitatea de a lovi şi aici.
Viceministrul israelian de externe Danny Ayalon arăta că pentru Israel, situaţia nu este foarte diferită, deoarece Iranul deha testase cu succes rachete cu o rază de 1500 km. Acesta anunţa că îngrijorarea ar trebui să fie a Europei acum şi sublinia că Teheranul dezvoltă o rachetă cu o rază de 10.000 de km, ce ar putea ajunge pe coastele SUA.
Pe de altă parte în ce priveşte acuzele occidentale că încearcă se dezvolte arma nucleară sub acoperirea unui program civil pentru energie atomică, Ahmadinejad a subliniat din nou că Iranul nu va ceda la presiunile internaţionale.
?Ei au spus că dacă nu 'te opreşti', vom adopta sancţiuni. Credeau că vom ceda, dar asta nu se va întâmpla. Le-am spus că pot adopta 100 de seturi de sancţiuni, dar nimic nu se va schimba?, sublinia liderul de la Teheran.
O rază de 2000 km pune Moscova, Atena şi sudul Italiei în câmpul de acţiune al rachetei. În aceste condiţii, Washington îşi arăta speranţa că testul iranian a demonstrat tuturor scepticilor, mai ales Moscovei, că Iran are ambiţii nu tocmai paşnici.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: program nuclear
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close