Antena 3 CNN Externe Iran: Capitalismul este pe marginea prăpastiei

Iran: Capitalismul este pe marginea prăpastiei

Iran: Capitalismul este pe marginea prăpastiei
Sursa foto: mahmoud ahmadinejad
12 Mar 2009   •   06:01

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat liderilor regionali reuniţi la Tehenran că sistemul capitalist este aproape de prăbuşire. În deschiderea unui summit al Organizaţiei pentru Cooperare Economică, din care fac parte 10 statem inclusiv Turcia, Pakistan şi alţi vecini, el a propus că o monedă unică să fie folosită în comerţul dintre membri.

?După prîbuşirea economiei socialiste închise, economia capitalistă este, de asemenea, în pragul colapsului. Economia liberală şi piaţa liberă au eşuat?, aprecia Ahmadinejad în discurs.
Ca şi alţi producători de petrol, Iran se confruntă cu o scădere a veniturilor după ce preţul ţiţeiului a pierdut peste 100 de dolari per baril, afectând astfel principala sursă de venit.
Iran, Turcia şi Pakistan sunt membri fondatori ai organizaţiei regionale, formată în 1985, ce mai include şi Afganistanul printre alte state.
Întâlnirea de la Teheran îşi propune să discute despre impulsionarea cooperării comerciale şi economice în regiune.
Ahmadinejad a făcut o serie de recomandări, printre care şi cooperarea valutară.

?Ar trebui creat procesul de obţinere a unei monede unice în comerţul şi schimbul dintre membri, iar în următoarea etapă în comerţul cu alte state sau vecini?. Pe de altă parte liderul turc Abdullah Gul a declarat că statele regionale au posibilitatea de a transforma criza în oportunitate, având în vedere resursele naturale. El a cerut tarife vamale mai mici pentru a impulsiona cooperarea pe transport şi energie.
Preşedintele afgan Hamid Karzai declara că traficul de stupefiante dăunează dezvoltării economice şi sociale al a Afganistanului şi a cerut membrilor organizaţiei să îl ajute în combaterea acestei probleme.
Afganistan produce 93 procente din heroina mondială, iar analiştii cred că SUA şi Iranul, care are graniţă comună cu afganii, au un scop comun în combaterea traficului de droguri.
În acest sens, SUA a invitat Teheranul la discuţii pe această temă în această lună.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close